Zouden we over onze vorige levens moeten weten?

Vraag (Een toegewijde uit Frankrijk:) Swamiji, eerder zei je dat we niet aan vorige levens moeten denken. Toch hebben we allemaal vorige levens. Denk je niet dat het goed voor ons is om iets over onze vorige levens te weten, omdat het ons kan helpen dit leven op een betere manier te leven?

Antoord: Ik zal je vraag beantwoorden en tegelijkertijd zal ik het een beetje veranderen.

Als je alle religieuze boeken zou lezen die er zijn, zou je niet moeten concluderen dat je alles over religie weet. Na het lezen van al die boeken zou je alleen maar verwarder worden; je zou religie niet echt begrijpen of religieus zijn. Het enige dat je gedaan zou hebben, is de religies vergelijken. Hetzelfde geldt voor de vraag wie je was bij eerdere geboorten.

Kennis over je vorige geboorte is ook een kwestie van vertrouwen. Als ik naar W kijk en hem vertel dat hij bij zijn vorige geboorte een aardeekhoorn was, zou hij mij eerst moeten geloven. Een aardeekhoorn zal van elke vrucht happen en ook W heeft de gewoonte om alles te proeven! Hij heeft nu zo’n groot lichaam, zal hij me ooit geloven als ik hem vertel dat hij bij zijn vorige geboorte een kleine aardeekhoorn was?

De waarheidsgetrouwe dharma zegt dat er een evolutie van de ziel is die gaat van steen, naar aarde, naar wormen, bomen, verschillende andere planten, vogels, andere dieren, naar apen, dan naar mensen, dan wijzen, avatars en degenen die gelijk zijn aan goden. Ik zeg niets nieuws; dit wordt vermeld in de Shiva Puranam. Hetzelfde werd verklaard door de heilige Manikkavasagar, die voor de Heer zong dat hij zoveel levens doormaakte van levenloos naar levend, van onbeweeglijk naar mobiel en uiteindelijk werd hij als mens geboren. Dus van al deze levens wil je dat ik je er één vertel. En in hoeverre stellen we ons vertrouwen in dat leven? Na het luisteren naar een verhaal over een vorig leven ga je slapen en als je ’s ochtends opstaat, begin je je af te vragen: Ben ik echt de persoon die ik nu ben of ben ik de persoon die ik was? Dus wat er zal gebeuren, is dat door over je vorig leven te praten, ik daadwerkelijk zal bijdragen aan de verwarring in je leven. Daarom is het het beste dat ik blijf wie ik ben in dit leven – Premananda – en jij moet blijven wie je bent.

Blijf je nog honderd jaar in dit specifieke leven? Nee, dat kan niet. Je kan maximaal 85 jaar blijven. Waarom wil je binnen deze 85 jaar van je leven weten of je in een vroeger bestaan ​​een hond, een kat of een vos was? Zelfs als je een god was, wat dan nog? Of als je een koning was, wat dan nog? Als iemand hier komt en ik vertel hem dat hij in zijn vorige geboorte een koning was met zoveel dharma door veel rijkdom aan de armen te verdelen, zal hij dan het gevoel hebben dat hij de kleine rijkdom die hij heeft moet weggeven en zo uiteindelijk gaat leven als een behoeftige bedelaar? Hij zou misschien denken dat dit de juiste weg is om te volgen, maar ik zou hem alleen maar moeilijkheden hebben bezorgd. Daarom denk ik dat dit leven genoeg is.

Er is echter één kleine zaak die je in dit leven moet onderzoeken, en dat is God. God bestaat; dat is de waarheid. Kunnen we hem zien? Kunnen we hem zien en hem de hand schudden? Probeer dat maar eens. Of vraag jezelf in ieder geval af of het waar is dat er iemand is die we God noemen? Je geest moet tevreden zijn. Denk maar aan je leven. We werden geboren. We zijn opgegroeid. We studeerden. We hebben een baan. We trouwden, kregen kinderen en zagen onze kinderen trouwen. Toen ontdekten we dat onze getrouwde kinderen ons negeren. Nu zijn we oud, we zijn 90 jaar oud. We vragen ons af wie er voor ons gaat zorgen. Nu staan ​​we op het punt te sterven. Wat gaan we op dat moment nog zien in deze wereld? Ik wil je goede cijfers kunnen geven over wat je hebt bereikt vanaf je geboorte tot nu. Mijn punt is dat we misschien denken dat onze vader deze dingen deed, onze grootvader hetzelfde, ons hele gezin deed hetzelfde, dus nu moeten ook wij hetzelfde patroon volgen. Als je denkt dat dit het leven is, volg het dan. Ik zeg niet dat je niet moet trouwen. Ik zeg niet dat je geen geld moet verdienen. Maar weet dat er iets anders is, iets extra’s. Zoek uit wat dat is. En daarvoor heb je geen geld nodig, hoef je niemand iets te betalen, hoef je geen lessen te volgen en hoeft niemand je iets te leren. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is zelfvertrouwen, dat is genoeg! Dit zelfvertrouwen moet je in jezelf opbouwen.

En, na alles wat ik heb gezegd, als je nog steeds iets wilt weten over je vorige leven, dan zal ik je erover vertellen. Ik ontwijk je vraag niet. Het is gewoon zo dat God je naar mij heeft gestuurd zodat ik je een boodschap kan geven, en daarom moet ik je de juiste boodschap geven; Ik kan je geen verkeerde boodschap geven. Ik kan je niet de verkeerde kant op sturen, noch kan ik tegen de waarheid ingaan. Je kunt me elke vraag stellen, ook als er iets mis is, maar wat ik zeg mag niet verkeerd zijn. Het is mijn werk om ervoor te zorgen dat je op de goede weg gaat en dat je, waar je ook bent, een goed leven hebt.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved