Je spirituele pad en je dagelijks werk

Vraag: Ik wil echt het spirituele pad volgen, maar tegelijkertijd moet ik mijn werk doen. Hoe kan ik dit beheren?

Elke dag eet je drie keer, niet? Je regelt ontbijt, lunch en diner. Op de één of andere manier vind je tijd om te eten. Regel evenzo je geestelijke tijden. Pas je tijden aan. Als je je werk gaat doen, pas je je aan. Dus, zoals je de tijd neemt om te eten, maak op dezelfde manier een half uur of een uur vrij om spirituele sadhana te beoefenen. Gemakkelijk. Geen probleem. Begrijp je wat ik zeg? Dat ligt in jouw handen.

Het werk mag je niet storen, en je moet het doen. Het werk dat je doet, is ook essentieel. Het is het beste om ’s ochtends en ’s avonds wat tijd te besteden aan sadhana. En als je wat vrije tijd hebt, is het goed dat je één keer per week je vrienden bij je thuis belt voor een kleine satsang. Hiermee bedoel ik een klein spiritueel gesprek met je vrienden. Je hebt al zoveel boeken gelezen, maar het is beter dat jullie allemaal een beetje over spirituele zaken praten. Het is beter dat je zelf een beetje spiritualiteit serieus beoefent in plaats van er altijd over te lezen.

Dus, Swamiji, als ik een bepaalde spirituele leraar leuk vind, en ik ben toegewijd, zal hun kracht me dan helpen? Hoe weet ik hoeveel kracht die meester heeft?

Je kent hun capaciteit niet. Je bent op een gewoon niveau en je bent niet in staat om geëvolueerde mensen te beoordelen. Dat is niet mogelijk. Een kind op de kleuterschool kan de kennis van een hooggekwalificeerde en ervaren universitair docent niet beoordelen. Echte, verlichte meesters hebben enorme hoeveelheden spirituele energie tot hun beschikking. Je hebt dergelijke mogelijkheden niet, maar je hebt wel geloof en vertrouwen.

Aan degenen die geloof en vertrouwen hebben, deelt het goddelijke enkele buitengewone zegeningen uit als je daarom vraagt, of soms zelfs als je er niet om vraagt.

Dus ik vergelijk de ene meester niet met de andere – dat is een ander onderwerp. Het is echter hetzelfde als dat je vertrouwen hebt in de energie van een beeld. Dat is een directe verbinding. Je kunt via mij gaan, maar het is nog beter om zelf rechtstreeks naar het Goddelijke te gaan.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved