Yagam (vuurritueel)

Swamiji legde uit dat mensen in de oudheid yagam als een andere vorm van abhishekam verrichtten. In plaats van de ingrediënten over een vorm of een beeld van het Goddelijke uit te gieten, goten ze ghee, fruit, kruiden en andere heilige ingrediënten in het vuur zodat ze verbrandden en de Godheid bereikten in de vorm van rook. Ze deden dit onder het reciteren van mantra’s. Terwijl zij op deze manier hun geest op één punt richtten, keken ze in het vuur waar dan de vibraties van de Godheid zich manifesteerden.

Duizenden jaren geleden onderwezen de Siddha’s hoe abishekams en yagams worden verricht. Swamiji zegt dat deze rituelen nog altijd heilzaam voor ons zijn, omdat aanbidding van het goddelijke  de gemakkelijkste manier voor een mens is om dicht bij God te komen, waarbij hij of zij zichzelf vergeet en zich met ware devotie overgeeft en deze puja’s helpen ons daarbij.

Swamiji zei dat alle rituelen die we op de juiste manier en met toewijding verrichten, krachtig zijn en dat het goed is om eraan deel te nemen. Als we het voedsel eten dat overblijft na een yagam, is dat gezond voor het lichaam en het geeft een goed gevoel. De rook van een yagam is ook heel gezond en er wordt gezegd dat he zelfs verlichting kan brengen bij de gevolgen van natuurrampen en de straling van een kernontploffing! Swamiji legde uit dat de mantra’s grote invloed hebben vanwege de goddelijke kracht die in ieder van ons aanwezig is.  Daarom zullen de mantra’s alleen echt effect hebben als je ze zingt met gevoel en geloof in die innerlijke kracht.

Agni is de vuur-deva, ook wel de god van het vuur genoemd. In Vedische tijden werd Agni elke dag aangeroepen. Hij werd beschouwd als de boodschapper die onze offergaven naar God brengt. De zon is een andere vorm van Agni, de deva van vuur.

“In al deze poeja’s is het essentieel om onszelf te vergeten en onze geest van ganser harte aan de Godheid toe te wijden. Reciteer de heilige namen, versier het Goddelijke met een bloemenkrans en bied bloemen aan. Als je de namen van het Goddelijke reciteert (astotra) en je jezelf vergeet zal je kippenvel krijgen! Als je jezelf vergeet, zal je geest echt helemaal opgaan in God. (…)

Om tot die toestand te komen, dien je je levensstijl te veranderen en meer tijd te besteden aan poeja. We scheppen genoegen in dit wereldse leven en we zeggen dat we geen tijd kunnen vrijmaken van deze maya (de wereldse illusie). Als je tijd vrijmaakt en deze poeja doet, oefen je tezelfdertijd yoga en toewijding (bhakti yoga). Als je regelmatig poeja doet, zal je ontdekken dat hiervoor verschillende werken moeten gedaan worden. Dan zijn we druk bezig alsof we asana aan het doen zijn, en ons lichaam, geest en ons hele wezen zijn er volledig bij betrokken. De geest wordt éénpuntig gericht. Als we de geest en de gedachten verdiepen in de puja, vergeten we onszelf en deze grote goddelijke kracht verenigt zich met ons hart. Als je standvastig poeja doet, brengt dit je ook naar een hoger niveau.

Vele mensen hebben wijsheid bereikt of bevrijding door rituele dienst. (…) Je hebt deze grote gelegenheid verdiend om het Goddelijke te vereren en constant aan het Goddelijke te denken met een standvastige geest. Mis deze niet!”

Swami Premananda

 

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved