Wanneer zullen we echt gelukkig zijn?

Swamiji, wanneer zullen we echt gelukkig zijn? Zal het zijn wanneer we het licht zien of voordat we het licht zien?

Stel je voor dat je naar een restaurant in Trichy gaat en idli’s en chutney koopt, oké? De ober legt deze voor je op tafel, maar je eet ze niet op. Maar ook al raak je dit niet aan, je wilt er toch van proeven. Hoe kun je de smaak kennen totdat je hebt gegeten?

(Toegewijden 🙂 Het is onmogelijk.

Ja, maar dat is de vraag die je mij wilt laten beantwoorden. Ga mediteren. Dat is het hoogste. Maak jezelf rijper. Stop met kijken naar de idli’s – eet ze op. Doe het praktisch, en daarna realiseer je je wat de smaak is. Waarom vraag je me dat? Ik ken de smaak al, maar waarom jij niet? Omdat je nog niet klaar bent om te oefenen, maar je wilt de smaak.

De ervaring zelf is de essentie van spiritualiteit.

Ik mediteer in een bepaalde stijl, en elke persoon zal zijn of haar individuele weg naar binnen vinden. Maar hoe je het ook doet, verwacht niets. Als je oefent en je hebt wat ervaring en bereikt een bepaald niveau, dan kan je het me daarna privé vragen, en zal ik je enkele manieren uitleggen. Eerst moet je het zaadje van de mangoboom planten, dan water geven en continu verzorgen. Na vijf jaar zal de jonge boom automatisch enkele mango’s dragen. En dan ben ik niet nodig – ik zal hier en daar wat advies geven. Ik zorg goed voor je in de beginfase. Je weet alles – het zit in je. Ik laat je zien hoe je naar binnen gaat. Als je eenmaal naar binnen gaat, kun je beslissen hoe je vooruitgang boekt in meditatie. Je ontwikkelt je op jouw individuele en unieke manier.

Nu heb je veel boeken gelezen, maar welke meditatiemethode doe je? Niets – dus als ik over meditatie praat, heb je er niets aan. Je vraagt ​​naar de betekenis van meditatie en laat me uitleggen, maar als je het niet doet, wat heeft het dan voor zin? Het is tijdsverspilling.


Sommige mensen zijn geïnteresseerd in rituelen, sommigen in liefdadigheid en dienstbaarheid en sommigen in devotionele zang. Ook jij kunt die paden naar verlichting bewandelen. Het zijn allemaal wegen naar vrijheid. Welke manier je ook leuk vindt en op welke manier je spiritualiteit ook wilt beoefenen, het is oké. Ik zal je aanmoedigen en op alle manieren uitleggen, maar het belangrijkste is dat je moet oefenen. Doe het praktisch en praat er niet alleen over. Kijk niet alleen naar het eten op tafel – eet het op en proef het.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved