Wat weerhoudt ons ervan om dichter bij God te komen?

Swamiji, zijn wij het die ons van God weghouden of is het God die ons op afstand houdt? Wat is het obstakel of de hindernis die ons ervan weerhoudt om dichter bij God te komen?

Je bent altijd bij God en hij is nooit bij je weg. Het is verkeerd om te concluderen dat iemand zich van God afzondert. Het is God die je activeert, hij is je maker en hij is het die je dingen laat doen. Hij heeft je naar deze wereld gestuurd, maar je weet niet waarom. Deze onwetendheid is de reden dat je hem niet kunt begrijpen.

Er is een concept dat zegt dat elke persoon moet streven naar Zelfrealisatie. Zonder kennis van dit concept blijft een mens in duisternis en houdt hij of zij zich weg van God. Deze wereld is door God geschapen, bewaard en vernietigd. Dit is een waarheid die we ons nog moeten realiseren. De oorzaak van onze onwetendheid is het feit dat ons hart verdorven is door slechte neigingen zoals lust, woede, ego, enzovoort. Deze neigingen maken ons tot slaaf en houden ons weg van het goddelijke.

O God! Gedachten aan jou komen niet bij me op. Ben ik of ben jij verantwoordelijk voor deze vervreemding? Ik heb me volledig aan uw voeten overgegeven, dus waarom, o God, blijft u onverschillig tegenover mij? Op deze manier komt de geest in pijn. Je zegt gewoon dat je je volledig hebt overgegeven aan de voeten van God, maar je hebt je idee van overgave nog niet omgezet in actie. Wat houdt je tegen om dat te doen?

Je zegt dat je poorna sharanagati volledige overgave hebt, maar je geest is als een aap die van de ene tak naar de andere springt. De geest loopt een losbandige race en zijn bewegingen worden nooit gestopt. De actieve rusteloze geest denkt dan dat hij stil moet zijn en vindt grote vreugde in de slaap, maar slaap is geen stilte van de geest. Sommige mensen denken dat hun geest in rust is als ze slapen en luid snurken. Zeggen dat de geest in rust is wanneer men slaapt, is een misvatting. Wees wakker, slapeloos en denk altijd aan God! Concentreer al je gedachten op God. Laat nutteloze gedachten los en laat al je gedachten van God zijn. Als je geest tot rust is gekomen en niets doet, kom je dichter bij God. Dus jij houdt jezelf weg van God met je losbandige gedachten. Je stuurt al je gedachten in de verkeerde richting en verwacht de verlangens van de geest te bevredigen, iets dat in feite schadelijk is voor zijn welzijn. Als je echt en oprecht aan God denkt, dan zul je dichter bij hem komen en door dit te doen, zal je God zien.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved