Wat is de lering van Swamiji betreffende het dierenrijk?

(Deel van een speech gegeven door een Ashrambewoner tijdens de Bhoemi Shakti Conferentie)

Sprekend over milieuproblemen, wees Swami erop dat “Het verkeerde beleid van de mens, speciaal als het op vervuiling en milieuschade aankomt, niet alleen zwaar invloed heeft op de mensheid maar ook op de dieren en planten van deze planeet”, zelfs als zij geen eigen verantwoordelijkheid hiervoor dragen. Hij zei dat, “Mensen moeten begrijpen dat het tijd is voor actie en om te komen tot een gemeenschappelijk begrip om de wereld te redden en plaats maken voor een betere wereldorde.”

Over de ideeën die wij hebben over dieren, zei hij: “In de wereld van vandaag beschouwen mensen het leven van alle andere wezens ondergeschikt aan dat van hen.” maar “Alle leven is gelijk en door God gecreëerd. De echte eigenaar van alle leven is God.  Dus is het de plicht van een mens om alle dieren vrij te laten leven en hun natuurlijke manier van leven niet te storen.”

En hij was zeer duidelijk over vegetarisme: Hij onderwees ons door zijn voorbeeld en door ons ervaringen te geven. “Daarom adviseer ik en benadruk ik een vegetarisch dieet dat het atma zuivert en je helpt om Gods genade makkelijk te ontvangen. Alle levende wezens moeten gelijkwaardig worden behandeld.”

Tenslotte sprak hij over de connectie met Moeder Aarde: “Alhoewel Moeder Aarde erg geduldig en tolerant is, heeft ook zij haar grenzen. Moeder Aarde is nu vol boosheid. Jullie hebben haar kinderen vernietigd. Vele diersoorten zijn nu uitgeroeid dankzij het egoïsme van de mens.” En hij zei verder dat natuurrampen zijn verbonden met ons gedrag. Dienstbaarheid aan onze broeders en zussen en fouten met betrekking tot het milieu rechtzetten voorkomt en vermindert natuurrampen.

Dit is, in het kort, de Dharma, de plicht van de mensheid.

Swamiji’s  voorbeeld en de praktijk in de Ashram

Swami drong erop aan om, precies zoals hij deed, onze verlangens te verminderen, ons op het Goddelijke te concentreren, en de hulpbehoevenden te helpen.

Swamiji bouwde deze Ashram in een landelijke omgeving en zijn wens was een rijke biodiversiteit met vele bomen, planten en bloemen. Hij zei ons om plantenmateriaal te hergebruiken als voedsel voor de grond en planten. Hij wil dat we kruiden kweken en echte natuurlijke producten produceren.

Swamiji was natuurlijk volledig vegetarisch en verbood het eten van vlees, vis of eieren op het Ashramterrein. Hij kon met de natuurwereld spreken en nodigde verschillende vogels uit om naar de Ashram te komen, wat ook echt gebeurde.  Door de jaren heen heeft de Ashram een omgeving gecreëerd die rijk is aan biodiversiteit, waar menselijke doelen en structuren samenleven met de natuurlijke ontwikkeling.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved