Voorbereiding op Mahashivaratri

De weken of dagen vóór Mahashivaratri zijn een perfecte tijd om te werken aan de zuivering van ons lichaam en onze geest, zodat we meer ontvankelijk kunnen zijn voor, en daardoor dieper de spirituele verheffing – de genade van Lord Shiva – kunnen ervaren tijdens deze nacht.

Als we dus wat extra aandacht willen besteden aan het zuiveren van lichaam en geest in de dagen voorafgaand aan Mahashivaratri, wat kunnen we dan doen?

Wat betreft de zuivering van het lichaam, adviseert Swamiji in het algemeen om vegetariër te zijn, alcohol te vermijden, niet te roken en niet in overmaat te genieten van wereldse genoegens. We moeten proberen het lichaam dat van nature in gehechtheden en onwaarheid gelooft, te beheersen, zodat het zich aanpast aan het echte en het spirituele.

Wat betreft de zuivering van de geest, gaf Swamiji veel advies en manieren om onze geest te zuiveren. Het gebeurt niet van de ene dag op de andere en is een proces dat enige toewijding en inspanning van onze kant vergt. Het is essentieel dat we eerst onszelf begrijpen om onszelf te zuiveren. We moeten de processen van onze geest evalueren en begrijpen waarom het reageert of in een bepaalde richting gaat. Nadat we hebben vastgesteld wat er mis mee is, kunnen we het langzaam onder controle krijgen en in de juiste richting sturen. Dus door onze gedachten en emoties te onderzoeken en ze voorzichtig te leiden in de positieve, liefdevolle, vriendelijke, moedige, nederige, vergevingsgezinde, zelfverzekerde, devotionele richting, terwijl we onnodige, ongewenste gedachten verwerpen, zal onze geest langzaamaan sterk, gedisciplineerd, puur en ondersteunend worden voor onze spirituele groei.

Het is ook fijn tijdens deze dagen om contact te maken met alle andere spirituele zoekers die ook Mahashivaratri vieren, en positieve, verheffende vibraties naar de wereld te sturen, en te vragen dat anderen ook verheven mogen worden op Mahashivaratri en er voordeel van mogen ondervinden. Hier is een korte liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie die we aan het eind van de dag kunnen doen, voordat we naar bed gaan:

Maak het jezelf gemakkelijk en sluit zachtjes je ogen.

Laat alles wat er vandaag tot nu toe is gebeurd mentaal los.

Onthoud dat je de belichaming van een ziel bent, hier om het leven te ervaren en te groeien.

Denk aan je favoriete goddelijke vorm of goddelijke kwaliteit, of aan je spiritueel leraar, met zuivere liefde.

Denk met vriendelijkheid aan de mensen om je heen, in je gemeenschap. Mogen ze gelukkig en vredig zijn. Mogen ze spiritueel worden verheven en profiteren van de energie die wordt gegenereerd tijdens Mahashivaratri.

Denk aan de burgers van je land, en wens hen het beste. Mogen ze gelukkig en vredig zijn. Mogen ze spiritueel worden verheven en profiteren van de energie die wordt gegenereerd tijdens de Mahashivaratri-nacht.

Denk aan alle mensen in de wereld en wens ze goedheid en pure liefde. Mogen ze gelukkig en vredig zijn. Mogen ze spiritueel worden verheven en profiteren van de energie die wordt gegenereerd tijdens Mahashivaratri.

Stuur tot slot al je goede gedachten en liefde het universum in, naar alle wezens, menselijk en niet-menselijk.

Mogen alle wezens in het universum spiritueel worden verheven en profiteren van de energie die wordt gegenereerd tijdens Mahashivaratri.

Mogen allen bevrijding en het ultieme geluk bereiken.

Jai Prema Shanti!

“Als je wakker blijft en in meditatie zit of met de geest op de een of andere manier verzonken in de Heer Shiva, dan zullen enorme energieën in je lichaam werkzaam zijn.”

– Swamiji over Mahashivaratri

We wensen je een prachtige Mahashivaratri!

Volg mee op onze Mahashivaratri livestream op YouTube!

(Dit artikel is geen satsang van Swamiji.)

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved