Vier redenen waarom Mahashivaratri 2016 zo wonderbaarlijk was voor mij!

door Nagulan,  Sri Premananda Centrum van Vlamertinge

Mijn vrouw en ik zijn nu reeds zes weken terug thuis in België na ons verblijf tijdens Mahashivaratri in de Ashram en elke dag zit ik nog met mijn gedachten in de Ashram. Overdag komt er soms een bhajan in mijn hoofd en begin ik die te zingen.

Dit jaar waren Mahashivaratri en ons verblijf in de Ashram wonderbaarlijke ervaringen voor mij. Het was anders dan de vorige jaren en sinds we thuisgekomen zijn, kon ik het gevoel van vreugde dat ik in de Ashram had, behouden. Ik vroeg me af hoe dit kwam en volgens mij zijn er vier redenen.

Dit jaar bracht ik veel meer tijd door in de ruimte waar Om Namah Shivaya gereciteerd werd en ik reciteerde de mantra mee. Het was precies alsof dit me meer kracht gaf om het gevoel van slaperigheid te overwinnen. Of kwam deze kracht van de aanwezigheid van de veertig lingams, die steeds krachtiger worden of was het Swamiji die me hielp? In ieder geval was ik heel blij met deze Shivaratri nacht, ook al miste ik de Maha-Rudra-abishekams en de yagam. Ik zou daar graag geweest zijn maar ik moest kiezen en ik kon niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Ik denk dat mijn aanwezigheid in de ‘Om Namah Shivaya’ meditatieruimte de hoofdreden is van het goede gevoel dat ik dit jaar had… en nog steeds heb!

Sinds 2002 ben ik een hartpatiënt en dus sta ik mezelf toe om tot zeven uur ‘s morgens te slapen. Ik moet in dit warme Indische klimaat trouwens mijn hart sparen en vermijden om het onder druk te zetten door te weinig te slapen. Op 25 februari 2016, om half zes ’s morgens, werd ik zeventig. Die dag nodigde mijn vrouw me uit om de lingam abishekam met haar bij te wonen om half zes ‘s morgens, wat precies het tijdstip is van mijn geboorte. Ik dacht bij mezelf dat het voor die ene keer geen kwaad zou kunnen om vroeg op te staan. Toen ik aan de Sri Premeshvarar tempel aan kwam, kwam iemand van de Ashram me feliciteren met mijn verjaardag. Ik was verrast dat zij wist dat het mijn verjaardag was, maar toen herinnerde ik mij dat dit natuurlijk was omdat ik een special abishekam had gevraagd die zij zou uitvoeren. Nadien gaf ze me de prasadam en een beetje vibuti, rechtstreeks van Swamiji’s beeld – Ik was zo blij!

De dag erna en de overige dertien dagen van ons verblijf bleef ik ‘s morgens om half zes naar de lingam abishekam gaan. Ik wilde zelfs geen enkele dag overslaan. Er was een energie die me er naartoe leidde en tijdens de dag voelde ik me niet meer vermoeid dan wanneer ik langer zou geslapen hebben zoals ik tijdens onze vorige bezoeken deed. Deze ervaring droeg ook bij aan mijn blijdschap, om nog niet te spreken over de dagelijkse poeja’s die op alle beelden in de tempel na de abishekam worden uitgevoerd en die zo krachtig zijn. Op één van die ochtenden had ik ook de kans om zelf een abishekam uit te voeren op de lingam van Swami’s Samadi.  Wat een zegening!

In de voorbije jaren deed ik geen seva in de Ashram omwille van mijn zwak hart en het warme klimaat. Ik had een goed excuus om te rusten, namelijk mijn hartproblemen.  Dit jaar hadden we de kans om twee uur seva per dag te doen in de vorm van het maken van vibuti- en sandelhoutpakjes. Het was een aangename activiteit en het gaf me voldoening dat ik me op deze manier nuttig kon maken.

Ik hou van bhajans zingen en gedurende de drie weken dat we in de Ashram waren, woonde ik elke avond de bhajansessies bij met lingamzegening. Na enkele dagen begonnen we de microfoon en luidspreker te gebruiken en dit was minder belastend voor mijn stem. Het zingen van bhajans brengt me naar een hogere vibratie en dat geeft me een goed gevoel. Ik was heel blij om elke dag tenminste één bhajan voor te zingen. Ik zou er liever meerdere hebben willen voorzingen, maar er waren ook vele anderen die ook graag een bhajan voorzongen.

Nu terug thuis zing ik tijdens de dag stukken van bhajans die in me opkomen en zo had ik ook ooit een mooie droom waarin ik bhajans aan het zingen was op de weg door de Ashram terwijl de kinderen meezongen met een grote glimlach op hun gezicht. In die droom voelde ik ook een sterke hemelse vibratie die door heel mijn lichaam ging. Spijtig dat dit niet doorging toen ik wakker werd! Swamiji is elke dag in mijn gedachten.

Ik wilde deze ervaring met iedereen delen omdat ons verblijf in de Ashram mij zoveel vreugde bracht en nog brengt… en dit alles doet me verlangen naar Mahashivaratri 2017!

Jai Prema Shanti!

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved