De vijanden van je spirituele intentie

Alles is tijdelijk. Alles komt op en gaat voorbij. Alle ideeën komen in de geest op en verdwijnen dan. Je bent nog niet in de positie om je leven vanuit een hoger standpunt te zien. Als je op een berg zou staan, zou je het hele land om je heen kunnen zien. Aan de ene kant zou je de groei van bomen en planten zien, aan de andere kant een afstervend bos, aan de ene kant een stad en aan de andere een ernstige brand. Alles komt op en gaat voorbij. Je zou dit allemaal kunnen zien gebeuren als je vanaf een hoog uitkijkpunt op de top van de berg zou staan. Als je dit allemaal vanaf de bodem van de berg zou proberen te zien, zou het onmogelijk zijn. Je zou alleen zien wat er vlak bij je gebeurt. Je moet hoger klimmen om een ​​hoger en uitgebreider uitzichtpunt te hebben. Het is hetzelfde in je spirituele wereld. Verlies of winst lijkt heel reëel als je gehecht bent en dicht bij de wereld bent. Als je hoger in spirituele rijken reist, zul je de ware aard van verlies en winst en van leven en dood zien. Alles komt op en verdwijnt. Blijf bij jezelf, doe je plicht en wees een getuige. Houd je geest niet bezig met noties van verlies en winst. Behoud gelijkmoedigheid.

De volgende moeilijkste vijand is het gevoel van plezier en het tegenovergestelde – het gevoel van pijn. Deze komen voor in de geest. Je beste vriend is je zich ontwikkelende gevoel van onderscheid. Probeer niet te reageren. Houd de geest stil en kalm en verlaat de situatie die openlijk plezier of openlijke pijn veroorzaakt. Ook deze zullen opkomen en dan ophouden. Als je jezelf toestaat toe te geven aan overmatig plezier, raak je verslaafd en wil je meer en meer. Daarom adviseren alle meesters gematigdheid bij alles wat je doet – eten, slapen, seks. Overmatig toegeven leidt tot een constant verlangen en verstoort de balans in je leven. Je sadhana zal er onder lijden en misschien helemaal verdwijnen. Probeer tegelijkertijd niet stil te staan ​​bij mentale of fysieke pijn. Roep je spiritueel leraar om hulp om je terug te brengen naar je centrum van vrede. Je kan ook verslaafd raken aan lijden als een excuus om weg te blijven van je spirituele intentie.

Lof en kritiek mogen je mentale stilte niet veranderen. De grootste prijs van sadhana is je innerlijke rust, je vrede. Sta niet toe dat de lof van anderen de ballon van trots, arrogantie en zelfgenoegzaamheid opblazen. Dat is slechts de mening van een ander. Je moet jezelf beoordelen en evalueren. Als je eerlijk bent, zal je zelf weten of je lof verdient of niet. In het leven zullen we altijd kritiek krijgen. Mijn eerste advies is om er niet geïrriteerd of boos over te worden. Ontvang het rustig. Ten tweede, kijk eerlijk of er enige waarheid zit in de kritiek die op je wordt geuit. Accepteer kritiek als een geweldige manier om te leren en te veranderen. Je critici bewijzen je een grote dienst. Luister, leer en verander, maar maak jezelf niet van streek en bederf je sadhana niet.

Waarom zou je je zorgen maken over wat anderen denken, als je oprecht en eerlijk bent tegenover jezelf? Als je je uiterste best hebt gedaan op een goede manier, kan je er niets aan doen als anderen je een slechte naam proberen te geven. In zulke zaken zal de waarheid altijd winnen als je oprecht bent geweest in je hart. Blijf er niet bij stilstaan. Tegelijkertijd is het najagen van roem en naam een ​​leeg tijdverdrijf. Het vereist grote en rigoureuze inspanningen om beroemd te worden en het leidt vaak tot verdriet en ontgoocheling. Het najagen van status en naam maakt geen deel uit van je spirituele intentie.

Bouw een fort van licht om je heen en laat deze vijanden niet binnenkomen en je grote spirituele intentie bederven.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved