Swamiji beantwoordt je vragen

Swamiji, als ik het spirituele pad zou volgen, zou dat iets in mij veranderen? Wat zijn de voordelen van het volgen van een spiritueel pad?

Door het spirituele pad te volgen, worden onze gedachten en doelstellingen in het leven meer geleid in een meer heilzame richting. We krijgen inzicht in de verkeerde dingen die we in ons leven hebben gedaan. We zijn ook meer in staat om te begrijpen wat echt en wat vals is in deze wereld. We krijgen een zeer heldere kijk op het leven. Daarom wordt de juiste manier van leven duidelijk aan je getoond als je het spirituele pad volgt. Het spirituele pad bepaalt het doel van het menselijk leven. Vele mensen worden geboren en gaan doorheen het wereldse leven zonder het doel ervan te realiseren. Ze eten, slapen, werken en geven toe aan hun lichamelijke verlangens en wanneer ze de staat bereiken waarin ze hun verlangens niet kunnen vervullen, worden ze gefrustreerd. Met deze gefrustreerde geest sterven ze. Dit is het lot geweest van vele menselijke wezens. Als je het spirituele pad kan bewandelen en je komt niet op het verkeerde pad zoals door de meerderheid van de mensen wordt gekozen, dan kan je een zeer hoog mentaal niveau bereiken en een nobele plaats in het leven.

Kan iemand spiritualiteit op zichzelf begrijpen of is dit alleen mogelijk door de genade van de goeroe?

Vanuit deze vraag kunnen we begrijpen dat er twee categorieën van mensen zijn. De vraag is: Is het voor iemand mogelijk om spiritualiteit te begrijpen op eigen kracht? Heeft hij of zij daarvoor het nodige zelfvertrouwen? Swami’s genade is nodig om het correcte spirituele pad te volgen, om de ups en downs van dit pad te kennen en om de problemen op te lossen die binnenin jou opkomen. Als je de zegeningen en de genade van Swami krijgt om dit pad van spiritualiteit te betreden, dan zal Swami er de volle verantwoordelijkheid voor nemen. Als je ervoor kiest om Gods genade te bereiken via de genade van een goeroe, dan zal deze goeroe verantwoordelijkheid nemen om jou het pad te tonen hoe Gods genade te bereiken, om je toewijding ervoor aan te moedigen, om je terug naar het juiste pad te leiden als je afwijkt naar het verkeerde pad en om je op te tillen naar een hogere staat. Dit is waarom de Veda’s en geschriften zeggen dat als een goeroe zo een verantwoordelijkheid neemt, we Gods genade door de genade van de goeroe kunnen bereiken en dat het gemakkelijker is om Gods genade te bereiken via een goeroe. Daarom is het hebben van contact met spiritueel geëvolueerde mensen zeker een zegen en een voordeel voor jou omdat het je helpt vooruitgaan op dit spirituele pad en je de kracht geeft om het te blijven volhouden. Wanneer je een spiritueel leven leidt en op het spirituele pad bent, is het noodzakelijk om contact te hebben met grote spirituele personen en hun zegeningen en hun hulp te ontvangen. In zo een omgeving zijn en deze band hebben, zal altijd een grote hulp voor je zijn. Daarom wordt gezegd dat de genade van de goeroe essentieel is op je spirituele reis. 

Hoe kunnen we ons dagelijks werk in ons spiritueel leven brengen?

Je vraag is: hoe kan ik spiritualiteit brengen in de dagelijkse werkzaamheden die ik doe? Dat is erg makkelijk. Het is genoeg indien je jezelf bent, dan zal God bij je zijn. Verander jezelf niet, verwar jezelf niet. Doe eender welk werk je ook moet doen terwijl je aan God denkt. Gemakkelijk, niet? Ik sta in de ochtend op en loop door de Ashram, dat is mijn taak. Ik denk aan God en doe mijn taak, dat is genoeg. Maar je draagt jezelf niet over aan God, je denkt altijd dat JIJ alles doet, jij doet alles.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved