Overgave betekent begrip hebben

Satsang met Swamiji

Als je een echtgenoot hebt en je komt goed overeen met hem en je hebt geen achterdocht dan zal je hem helpen. Je wast zijn kledij en doet alles voor hem – en hij doet ook alles voor jou. Dit is enkel mogelijk als er begrip is tussen jullie. In een spirituele relatie is dat hetzelfde. Om je te kunnen overgeven moet je begrip hebben. Begrip is noodzakelijk voor overgave.

Dus moet je eerst beslissen wie je spirituele meester is. Er is niets mis om in het begin beducht te zijn, te twijfelen en onderzoek te doen. Swami Vivekananda, een grote Indische wijze, deed in het begin veel onderzoek naar zijn beroemde meester, Sri Ramakrishna, maar dat zou maar een bepaalde periode mogen duren. Daarna, als je vertrouwen hebt, vermeerder het – vermeerder en vermeerder en vermeerder! Dat is totale overgave.

Weet dat goddelijke mensen naar deze aarde gekomen zijn om de mensen te verheffen. Nochtans zijn de mensen meestal onrijp en ze vragen alleen dat hun dwaze problemen zouden opgelost worden. Familieproblemen, gezondheidsproblemen, geldproblemen…. Denk je dat de meesters enkel daarvoor naar de aarde gekomen zijn? Toch weten de meesters dat de mensen onontwikkeld zijn en dat ze al die vragen stellen en ze helpen hen en lossen hun problemen op. Als je studeert vraag je om goed te studeren en dan een goede job te krijgen. Daarna wil je een lieve, ontwikkelde en goddelijke echtgenoot, dan wil je een mooie baby, dan wil je dat dit kind studeert in een medische school. Dan wil je dat het kind de perfecte vrouw heeft en daarna wens je een kleinkind… en opnieuw wil je al deze dingen voor je kleinkind. Tegen die tijd ben je oud!

Vijfduizend jaar geleden leefden mensen op dezelfde manier – nu ook. Je beseft niet dat dit een voortdurend proces is…. Je weet zelfs niet waarom je geboren bent.

Jai Prema Shanti

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved