Vibhutibhava

swami-premananda-vibhuti

Vibhuti verschijnt op Swamiji’s beeld

Wat is vibhutibhava?

Enige tijd na elke lingodbhava blies Swamiji vibhuti uit door zijn mond. Hij heeft uitgelegd dat dit fenomeen zijn lichaam herstelde nadat hij de lingams naar buiten had gebracht. Op dat moment kwam er ook vibuthi uit de poriën van de huid van Swamiji. Swamiji heeft gezegd dat dit de genade van God was die zich in een tastbare vorm aan ons toonde ter wille van ons. Tijdens vibhutibhava werd aan alle toegewijden gevraagd om in rijen te zitten terwijl Swamiji iedereen afzonderlijk zegende door zijn hand op het hoofd te plaatsen terwijl hij vibuthi uit zijn mond blies. Hij had de gewoonte zijn toegewijden op die manier te zegenen gedurende meerdere uren. Veel van het fijne, extreem geurige poeder werd opgevangen in een zachte katoenen zak om nadien in pakjes te doen en te sturen naar de centra en de toegewijden over de hele wereld.

Meer over Vibhuti

“Ik geef iedereen vibhuti, deze zorgt voor fysiek, mentaal en spiritueel welzijn. De mensen hebben vertrouwen in mijn woorden en ik vraag hen om vibhuti zorgzaam en met toewijding te gebruiken.” Swami Premananda

“Heilige as is een heel heilige substantie. Normaal is de as van iets dat verbrand wordt donker van kleur. Maar niet de mest van de heilige koe als deze samen met melk verbrand wordt. Het wordt een zuivere, witte as die als zeer heilig beschouwd wordt door de Hindoes. Alles dat door de Goddelijke Moeder wordt gegeven in de vorm van Kamadenu, de melkkoe, wordt beschouwd als de genade en zegening van God. Vibhuti heeft een speciale, goddelijk zuiverende kracht. Wanneer we vibhuti op onze voorhoofden doen heeft dit de kracht om het bloed juist te laten circuleren. Vibhuti krijgen van een verlichte ziel is een zeldzame kans. Deze vibhuti heeft de kracht om ziekten te genezen, problemen op te lossen, fysieke en mentale pijn te verwijderen en de gevolgen van vroegere daden op te heffen.” Swami Premananda

De belangrijkheid van vibhuti of heilige as is al duizenden jaren in de Hindoereligie goed gekend. Vibhuti is gezegende as die vooral gebruikt wordt door toegewijden van Heer Shiva. Toegewijden van Heer Ganapati en Heer Muruga gebruiken ook vibhuti. Verschillende delen van het lichaam besmeren met heilige as wordt beschouwd als de hoogste rijkdom, spiritueel gezien. Wit vibhutipoeder vertegenwoordigt de uiteindelijke staat van alles (“van stof tot stof”). Het is de realiteit die overblijft wanneer verlangen en ego weggebrand zijn door het vuur van verlichting. Het symboliseert zuiverheid en afstand nemen van verlangens. Het herinnert ons aan de tijdelijkheid van ons fysieke lichaam, dat op een dag stof zal zijn geworden na de dood. Het herinnert ons ook aan de dringende noodzaak om ernstig te streven naar vooruitgang op het spirituele pad en om in dit leven dicht bij God te komen.

Hoe wordt vibhuti gemaakt?

Heilige as wordt beschouwd als een heel heilige substantie. Deze wordt gemaakt door koeienmest te verbranden met andere waardevolle dingen – melk, honing en ghee om er maar een paar op te noemen. As die ontstaat bij verbranding heeft dikwijls een donkere kleur. Maar de verbranding van de substanties om vibhuti te maken, geeft een zuivere, pure witte as. Hindoes beschouwen deze as als zeer heilig. Alles dat door de Goddelijke Moeder gegeven wordt, wordt beschouwd als de genade en zegening van God. De melkkoe wordt gezien als Gomata, een goddelijke moeder koe en haar melk wordt beschouwd als kostbaar en heilig. Melk zelf symboliseert absolute zuiverheid.

De kwaliteiten van vibhuti

Vibhuti heeft de capaciteit om alle soorten spirituele vibraties vast te houden. Er wordt gezegd dat de vibraties die voortkomen uit het chanten van heilige mantra’s kunnen doorgegeven worden aan de toegewijden door middel van de heilige as.

Vibhuti heeft speciale kwaliteiten die het zuiverende en helende eigenschappen geeft. Wanneer we vibhuti aanbrengen op onze voorhoofden, kalmeert het de geest. We gebruiken de eerste drie vingers van de rechterhand om vibhuti aan te brengen. Er zijn magnetische energieën in onze lichamen verbonden aan deze drie vingers.

 Vibhuti is een goddelijk medicijn

Swamiji gaf heel dikwijls vibhuti als een “goddelijk medicijn” aan mensen die verscheidene fysieke of mentale problemen hadden. Hij gaf hen de raad om een beetje op hun voorhoofd aan te brengen voor ze gingen zitten voor meditatie of gebed.

Vibhuti manifesteert zich in de Ashram na Swamiji’s Mahasamadhi

Sinds de Samadhi van Swamiji is er bij verschillende gelegenheden vibhuti verschenen, zowel op zijn foto in de poeja hal als ook op zijn beeld in de tempel.

>> Mahashivaratri in de Sri Premananda Ashram

>> Meer over Lingodhava 

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved