Mahashivaratri in de Sri Premananda Ashram

lingam

Een Mahashivaratri lingam

Het woord ‘Mahashivaratri’ betekent letterlijk de grote nacht van Shiva en wordt elk jaar in de Sri Premananda Ashram gevierd. Toegewijden vasten en blijven heel de nacht wakker en reciteren de heilige en heel oude mantra ‘Om Namah Shivaya’. Abishekams (rituele wassing van een Godheid of een lingam) worden tijdens de nacht vier keer uitgevoerd op de Premeshvarar lingam. Een lingam is een cilindervormig voorwerp dat in India vereerd wordt als een symbolische voorstelling van het vormloze en eeuwige. Sri Premeshvarar is de lingam in Swamiji’s samadhi schrijn en er gaat een grote goddelijke kracht van uit, vooral tijdens de nacht van Mahashivaratri.

shiva lingam ashram premananda

Abishekam op de Shiva lingam van de Premeshvarar tempel

Swamiji zei: “Het atma, de goddelijke ziel, heeft de subtiele vorm van een Lingam. Paramatma, de opperste ziel die alles doordringt, heeft ook de vorm van een Lingam. Eigenlijk heeft het Goddelijke noch naam noch vorm maar de beste manier om de vorm van de energie te beschrijven is de vorm van de Lingam. Het vereren van de Lingam leidt ons naar het begrijpen van de vorm van Paramatma. Deze aarde heeft ook zowat de vorm van een Lingam. Alles wat geschapen is door God is Paramatma, wat wil zeggen dat het de goddelijke kracht bevat die alles doordringt. Door de Lingam te vereren heb je een grote kans om een hoge staat van spiritualiteit te bereiken, zelfs zelfrealisatie in dit leven.”

Lingodbhava en Vibhutibhava

Toen Swamiji aanwezig was in zijn fysiek lichaam, manifesteerden zich op deze gunstige en heilige nacht elk jaar Lingams uit zijn lichaam. Deze heilige manifestatie wordt ‘Lingodbhava’ genoemd. Hij gaf deze Lingams gedurende vele jaren aan vele toegewijden en ook aan de Centra en Groepen. Een tijdje na de manifestatie van de Lingams, kwam vibhuti (een witte, heilige as) uit de poriën van Swamiji’s huid en deze as werd ook geblazen uit zijn mond als aswolken. Er werd zoveel mogelijk vibhuti verzameld en opgestuurd naar de toegewijden over heel de wereld.

>> Lees meer over Mahashivaratri

>> Lees meer over Lingodhava

>>Lees meer over Vibhutibhava

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved