Ons Sri Premananda Centrum van Koszalin, Polen

Door Dharini (Centrumcoördinator) en Bhavadharini

Het Sri Premananda Centrum van Koszalin bevindt zich in een yogaschool die wordt uitgebaat door Dharini, de coördinator van het Centrum. De school bevindt zich in de stad, dichtbij het centrum , in het hoogste gebouw van de stad. Het is zeer gunstig dat ons Centrum in een yogaschool is omdat veel verschillende mensen hier elke dag komen – de meesten van hen zijn enkel geïnteresseerd in de fysieke aspecten van yoga, maar sommigen van hen zoeken iets meer, een spiritueel pad, en zo kunnen we hen laten kennismaken met Swamiji en zijn leringen.

Onze tempel

5

Het altaar

In ons Centrum hebben wij een kleine tempel met een grote foto van Swamiji die bovenop zijn stoel staat en een klein heiligdom waar we de beelden bewaren en de abishekams uitvoeren. We hebben een Centrumlingam van Swami en Centrumbeelden van Amman, Krishna en Ganesha.

We vieren veel festivals het hele jaar door, zoals Premananda Dag, Mahashivaratri, Goeroe Poernima, Krishna Jayanti, Ganesha Chaturti, Diwali en Swamiji’s verjaardag. Gewoonlijk doen wij een abishekam op één van de Centrumbeelden of op de paduka’s van Swamiji, zingen bhajans, lezen satsangs of mediteren. Na de rituelen delen we prasadam en fruit uit en gebak of voedsel meegebracht door de leden van ons Centrum.

 

7

Het altaar

Ook komen we elke woensdagavond samen om gedurende een uurtje Om Namah Shivaya te reciteren. Elke donderdag doen we een Goeroe Poeja en elke vrijdag doen we een abishekam gevolgd door een satsanglezing en een bhajansessie. Wij voelen allen dat de goddelijke aanwezigheid en de liefde van Swamiji in deze tempel verblijft.

Een kleine groep mensen uit ons Centrum ging in februari naar India om Mahashivaratri te vieren in de Ashram en om Tamil Nadu te verkennen. Nadat ze terugkeerden, organiseerden we een leuke kleine Indiase soirée. Iedereen die aanwezig was bij deze bijeenkomst had de gelegenheid om te proeven van enkele Indiase gerechten en snoepjes, foto’s van Tamil Nadu te bekijken en één van onze vrienden te bewonderen die een professionele danser is, terwijl hij een optreden deed met verschillende stijlen van Bollywood dans. Het was een mooie avond, met een heleboel foto’s, muziek, verhalen, interessante feiten over India en zijn bevolking en natuurlijk hebben wij veel gelachen. Aangezien er mensen onder ons waren die nog nooit over Swamiji hadden gehoord, hebben we uitvoerig gesproken over de Ashram en haar bewoners, de weeskinderen, de school en Swamiji’s missie en leer. De Goddelijke energie van Swamiji was daar bij ons.

Yagam

23

Boven: Het heilige vuur

In juli brachten onze spirituele vrienden van het Sri Premananda Centrum van Szczecin ons een bezoek en samen hebben we een yagam uitgevoerd en mantra’s gereciteerd. Veel mensen van onze school en ons Centrum namen deel aan dit ritueel. Iedereen bracht een kom gevuld met rijst, kruiden, vruchten en zaden mee om te offeren aan het heilige vuur. Hoewel de wind die dag ongelooflijk sterk was en de tent waaronder wij zaten steeds wegblies, zijn we erin geslaagd om Swamiji en het Goddelijke te behagen met onze offers en gebeden.

Het bezoek van een sannyasin aan Koszalin

Op 26 november waren we blij dat we een sannyasin in onze yogaschool en in ons Sri Premananda Centrum hadden. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door veel mensen en begon met de Goeroe Astotra. Mataji gaf een satsang over de basis van yoga en de aard van de geest. We eindigden de bijeenkomst met een meditatie-oefening en een arati voor Swamiji. De volgende dag hadden we een les abishekam met Mataji. We deden een abishekam op Ganesha, terwijl Mataji onze fouten verbeterde. Gelukkig waren er niet veel! Mataji heeft de betekenis van abishekam heel duidelijk uitgelegd; het werd dus toegankelijk voor mensen die voor het eerst deelnamen aan dit ritueel. Deze les was een zeer kostbare tijd, omdat Mataji haar grappige herinneringen deelde over hoe Swamiji haar of andere toegewijden corrigeerde bij hun onvolkomenheden in de voorbereiding en uitvoering van abishekam. Na een koffie-en-koekjes-pauze gaf Mataji een andere, maar deze keer kortere satsang en leidde een meditatie-oefening waardoor ieders gezicht opklaarde.

Jai Prema Shanti!

 

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved