Navaratri

Wat is Navaratri?

“Wij zijn allen verstrikt in wereldse illusies; ons denken is verwikkeld in deze maya. Om hier van af te komen, vieren mensen het Navaratri festival” Swami Premananda

Ieder jaar vieren we in de Sri Premananda Ashram het feest waarin we het vrouwelijke of het moeder aspect van het Goddelijke vereren. Het feest staat bekend als ‘Navaratri’, wat negen nachten betekent. Tijdens dit festival nemen de toegewijden in de Sri Premananda Ashram deel aan een oud ritueel, abishekam; ook al wordt dit ritueel doorheen het jaar elke avond uitgevoerd, juist in deze periode wordt het als bijzonder krachtig beschouwd. Verse bloemen en ook pure ingrediënten zoals kurkuma, melk en rozenwater worden geofferd terwijl er heilige mantra’s gechant worden.

Het wordt als een erg gunstige tijd beschouwd, waarin iedereen zijn persoonlijke sadhana kan verdiepen en versterken. Swami hield er in het bijzonder van om dit festival, het aanbidden van de Goddelijke Moeder, te vieren.

“Zit stil en bid tot de Moeder om je hart en geest te verlichten. Vraag haar om haar liefdevolle gezicht niet te verbergen achter de uiterlijkheden van de zinnelijke wereld. Vraag haar om naar je toe te komen en onwaarheden te verwijderen. Vraag haar om ons toe te lachen en alle begoochelingen waardoor wij lijden te beëindigen. Vraag haar om slechts een fractie van haar ware natuur aan ons te openbaren om ons te helpen op het spirituele pad.”

Tijdens de eerste drie dagen van het festival bidden we tot de Goddelijke Moeder in haar vorm van de Godin Durga. De drie dagen daarna bidden we tot haar in haar vorm van de Godin Lakshmi en de laatste drie dagen bidden we tot haar als de Godin Saraswati. Elke dag wordt er ook een korte poeja gedaan voor de Godin Durga, terwijl we in Tamil de 108 namen van de Goddelijke Moeder chanten. Iedere dag bidden we tot de Goddelijke Moeder om onze egoïstische en negatieve neigingen te verwijderen en om haar genade aan ons te verlenen. De tiende dag van het festival wordt ‘Vijayadasami’ genoemd. Op die dag vieren we de overwinning van Shakti (het Goddelijk licht) op alle onwetendheid en negativiteit.

“Shakti, de Goddelijke Moeder, is het oneindig bewustzijn, daar waar geen pijn is, geen verdriet, geen tranen, geen gedachten, geen strijd, geen verlangen. Moeder wacht daar met open armen op jullie allen. Laat op deze dag, Vijayadasami, al je gedachten los en vind vrede door in haar te rusten. Denk aan haar van ‘s ochtends tot ‘s avonds en ik kan je verzekeren dat zij je prachtige en gulle zegeningen zal geven.”

Swami Premananda

 


Durga, Lakshmi, Saraswati

 

durga-premanandaDurga

“Durga verpersoonlijkt kracht. Op haar mediteren helpt ons om moed te verkrijgen en om leugens te vernietigen.” Swami Premananda

Durga vernietigt dus, maar ze vernietigt om te redden, om op te bouwen. Zonder medelijden voor ons ego vernietigt Ze al onze onvolmaaktheden. Ze vernietigt onwetendheid om kennis bij te brengen en ze vernietigt duisternis om het licht te herstellen. Om onze goede kwaliteiten te ontwikkelen, moeten we eerst onze fouten elimineren. We hebben een stabiele basis nodig waarop we kunnen bouwen. Als we tot Durga bidden, dan zal Haar goddelijke energie tussenkomen in ons leven om ons hiermee te helpen. Door middel van zelfanalyse dienen we bewust te worden van onze negatieve neigingen, als we erin willen slagen om onze ongewenste eigenschappen te vernietigen. We moeten introspectie beoefenen. Als we niet exact weten welke tekortkomingen we hebben, hoe zouden we ze dan kunnen elimineren? Als we ertoe gekomen zijn dat we onze fouten kennen en we doen er niets aan, dan zullen die fouten simpelweg deel van ons blijven uitmaken. We dienen een grote vastberadenheid en een onverschrokken wil te hebben om ons ego te vernietigen. Als we onze fouten niet grondig uitgeroeid hebben, dan zullen ze terug aan de oppervlakte komen bij de minste verstoring die op onze weg

 

lakshmi-premanandaLakshmi

“Lakshmi personaliseert liefde, schoonheid en zorgzaamheid. Op haar mediteren helpt om het spirituele licht in jezelf en in de wereld te verhogen en om je met medeleven en vriendelijkheid te gedragen.” Swami Premananda

Lakshmi komt van het woord Laksme, wat doel betekent in het Sanskriet, en dit betekent dat ze de eigenschappen vertegenwoordigt waar we moeten naar streven in onszelf om het ultieme doel van bevrijding te bereiken. Hoewel dit doel over het algemeen opgevat wordt als enkel het bereiken van onze materiële doelstellingen (vergaren van weelde en macht enz.) en ze genadig zulke wensen in ons inwilligt, is de ware rijkdom van kennis die Lakshmi kan geven dat ze ons leert dat de enige rijkdom waard om naar te streven, innerlijke rijkdom is. Als we ons ijverig inspannen, geleid door haar goddelijke wijsheid, leert Lakshmi ons dat we heel erg van voorspoed kunnen genieten zowel op materieel als op spiritueel vlak door haar genade. Sri Lakshmi is de amrit van de hele schepping, de verpersoonlijking van alles wat puur, verheven en schitterend is. We kunnen haar aanwezigheid zien in de rijke bloeiende natuurlijke omgeving van de Ashram, in de weelde van de spirituele leiding en in de liefde die overvloeit uit het hart van Swami Premananda!

 

Saraswati-premanandaSaraswati

“Saraswati personaliseert liefde en wijsheid. Op haar mediteren helpt ons om in contact te komen met onze innerlijke wijsheid en om te beseffen dat het Goddelijke overal aanwezig is in alle wezens en objecten.” Swami Premananda

Saraswati helpt ons om afgestemd te raken op onze innerlijke wijsheid en om onze geest te zuiveren. Door tot haar te bidden en op haar te mediteren tijdens Navaratri, worden we langzaamaan ondergedompeld in de hoogste realiteit, de absolute waarheid. Mensen bidden tot de Godin Saraswati om hen te helpen bij hun studie en bij het ontwikkelen van hun zelfexpressie in kunst omdat ze de belichaming is van zuivere kennis. Saraswati helpt ons om onderscheidingsvermogen te ontwikkelen, wat een essentiële eigenschap is op het spirituele pad. Ze wordt afgebeeld met een wit kleed omdat ze de absolute zuiverheid is.


Durga Poeja

Tijdens het negendaagse feest van Navaratri, vereren we God als de Goddelijke Moeder. In de Ashram doen we elke dag een poeja voor het aspect van de Goddelijke Moeder dat bekend is als Durga. De Godin Durga wordt beschouwd als de verpersoonlijking van kracht. Elke dag een Durga poeja doen tijdens Navaratri is heel gunstig en helpt ons negatieve neigingen te overkomen. Jij kan deze korte poeja ook doen tijdens de negen dagen van Navaratri of op gelijk welk ander moment, wanneer je zin hebt om de poeja te doen.

Werkwijze Durga Poeja

 • Neem vijf verse limoenen, snijd ze in tweeën en pers het sap eruit.
 • Vang het limoensap op in een poejabeker en meng er jaggery (Indisch rietsuiker) in om het sap zoet te maken.
 • Keer negen uitgeperste halve limoenen binnenstebuiten en plaats ze mooi geschikt op een schaal, acht halve limoenen in een cirkel en de negende halve in het midden.
 • Vul de halve limoenen met ghee (geklaarde boter).
 • Plaats een wiek in elke halve limoen.
 • Steek wat wierook aan en plaats deze voor een foto of een beeld van Durga.
 • Steek de wieken aan in de negen halve limoenen.
 • Steek een aratilamp aan, zwaai ermee voor de foto en concentreer je op Moeder Durga.
 • Zit neer en reciteer 21 keer de mantra Om Durgaya Namaha terwijl je bloemen en kumkum offert (als je alleen bent om de poeja te doen, kan je ook enkel bloemen aanbieden).
 • Breek de kokosnoot en plaats elke helft aan een kant van de foto of het beeld.
 • Bied het limoensap en de jaggery prasadam aan.
 • Bied bloemen en water aan.
 • Sluit af met het tonen van de arati aan Durga

 

Nota: Je kan ook een kortere poeja doen zonder het offeren van een kokosnoot

Je hebt de volgende voorwerpen nodig:

 • Een mooie foto of een beeld van Durga
 • Een schaal
 • Wieken
 • Ghee
 • 9 verse halve limoenen
 • 1 verse kokosnoot
 • Mes om de kokosnoot te breken
 • Verse bloemen om te offeren
 • Een beker met limoensap gemengd met jaggery om het te zoeten
  Kumkum

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved