Meditatie!

Er bestaat een geheugenkracht in lichaam en geest. Herinneringen, gedachten, ideeën, indrukken en emoties zijn allemaal verbonden met de hersenen en dus met de geest. Normaal gesproken ben je je niet volledig bewust van je gevoelens en zullen ze constant van hier naar daar slingeren. Waarom rent de geest op deze manier van het ene onderwerp naar het andere? Het is omdat je zoveel in de wereld hebt gezien en gehoord dat de herinnering deze gewaarwordingen oproept. De geest ervaart en loopt eindeloos van de ene herinnering of ingebeelde projectie naar de andere. De geest verbeeldt zich onnodig veel dat eigenlijk niet bestaat. Deze nutteloze fantasieën, anticipaties en angsten brengen in hun kielzog ongeluk mee. Angst veroorzaakt zowel geestelijk als lichamelijk lijden. Als je erin slaagt de geest in één richting te sturen, zul je daadwerkelijk een betere lichamelijke gezondheid krijgen. Niet alleen dit, een getrainde, éénpuntige geest voert taken snel en met gemak uit.

Om God te zien en te realiseren, is ons fysieke lichaam een ​​noodzaak en daarom moeten we voor het lichaam zorgen omdat we het nodig hebben om ons te helpen wijsheid te verwerven. We zijn in staat om fysieke gewaarwordingen doorheen het hele lichaam te ervaren, van top tot teen, maar alleen de geest kan zich herinneren en nadenken over wat hij ervaart. Spirituele energieën en trillingen zijn in ons, maar ze gaan verloren wanneer de geest aan externe zaken denkt. De spirituele energie gaat letterlijk uit ons. Daarom adviseren heiligen en filosofen ons om onze gedachten in het lichaam te houden. Verschillende ideeën die herhaaldelijk door de geest gaan, beïnvloeden het lichaam. Deze kennis kan je helpen om bevrijding en spirituele wijsheid te bereiken. Zo kun je ook zien hoe het lichaam nadelig kan worden beïnvloed door denkkracht.

Er zijn veel voordelen aan het stoppen van de geest om zijn energie in alle richtingen te verspreiden. De energie die wordt verkregen door de geest in één richting te sturen, kan op allerlei manieren in het leven worden gebruikt en niet alleen in spiritualiteit. Het is een multifunctionele energie. Je moet beslissen hoe je de energie die je uit de geconcentreerde geest haalt, correct gebruikt. Een chirurg in een ziekenhuis die geïnteresseerd is in meditatie, kan bijvoorbeeld een kwartier contempleren voordat hij een operatie uitvoert. Hij of zij kan overal gaan zitten, zelfs rechtop in een gemakkelijke stoel. Hij zal comfortabel zitten en zijn ogen sluiten. In het begin zal zijn geest in alle richtingen uitgaan – deze zal veel indrukken krijgen van dingen die gezien en gehoord zijn – zoveel ideeën zullen zich aan de geest voordoen. Hij concentreert zich en wanneer hij zich bewust wordt van de binnendringende gedachten, stopt hij deze ideeën door de geest af te sluiten voor indrukken van buitenaf. Hij begint te mediteren en na een kwartier opent hij zijn ogen en is zijn geest vrij en vredig. Dan zal hij de operatie aanvangen en zal het voor hem gemakkelijk zijn door deze vrijheid van geest. Zijn operatie zal slagen.

Een spiritueel persoon zal uit éénpuntige meditatie tevoorschijn komen met een mooie uitstraling in zijn gezicht en zijn geconcentreerde, zalige energie zal verlichting en vreugde verspreiden naar anderen.

Eigenlijk is het het beste om gewoon stil te zijn – praat niet te veel. Wanneer je wijsheid begint te krijgen, is er geen plaats om te praten – alleen degenen die niets weten, zullen blijven praten.

Wanneer een gekke stier op je afstormt, kun je hem niet bij de horens vatten en hem tegenhouden – je zal zwaar gewond raken of vallen en je hoofd breken. Eerst moet je hem laten rennen en rennen. Hij zal overal rennen en uiteindelijk zal hij zo uitgeput zijn, dat hij het rennen zal vergeten. Evenzo, wanneer je het beu bent om naar alle attracties van de wereld te rennen, zal je je uiteindelijk naar binnen keren naar de waarheid in je Zelf.                       

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved