Mahashivaratri vieren

(Uittreksel uit een satsang van Swamiji)

Jij hebt een hele verzameling van wereldse gehechtheden – gooi ze geleidelijk allemaal weg. Er groeit heel wat gras op het land van jouw hart. Zuiver het beetje bij beetje en tracht daar Katpagee bomen te planten. [Katpagee bomen zijn wensvervullende bomen]. In de toekomst zal je voelen dat deze bomen jou licht geven. Leven als een eenling met de geest gericht op één punt, zullen deze twee dingen jou veranderen in een aangenaam persoon. Zonder dat anderen het weten, ga je hoger, hoger – en hoger. Opdat het atma inwendig en uitwendig vrede zou kennen, zou het in een met Shiva vervuld bewustzijn moeten zijn. Word één met de gelukzalige staat van de dans van Shiva. Dan kan je lachen met het wereldlijke leven en zal je tevreden zijn.

In de Sri Premananda Ashram vieren wij Mahashivaratri op een grootse wijze. Waarom vieren en bidden wij op die dag? Omdat op die dag Heer Shiva, de Goeroe van de meditatie, ons vele zegeningen en genade geeft. Vasten op die dag is zeer goed omdat het onze foute handelingen vernietigt. Die dag is een grootse dag voor alle mensen op het spirituele pad.

Shiva, de alles doordringende hoogste energie, is de goddelijke leraar die jou meeneemt naar de gewaarwording van de diepste meditatie. Shiva aanbidden in een vorm zal je helpen om verlichting te bereiken. Wat voor zaadje jij ook plant, de uiteindelijke vorm is hierin reeds vastgelegd. Plant Heer Shiva binnen in jou. Dit Shivabewustzijn zal uitgroeien tot een grote spirituele boom diep vanbinnen. Wanneer je deze staat van evolutie bereikt, voel je dat de hele wereld één is. Dan zal je tot de conclusie komen dat het Shiva bewustzijn het beste zaadje is om van binnen te planten! Het ware doel van de hindoeïstische religie is stilte, meditatie, genade en wijsheid. Er zijn vele verlichte personen die verschillende soorten van spirituele hoogtes ervoeren en zij onderwijzen dit aan anderen. Volgens hun leringen leidde alleen de Shiva meditatie hen naar de ultieme spirituele realisatie. Alle andere sadhana’s zijn bedoeld als ondersteuning om tot deze staat te komen. Hindoe Sanatana Dharma geeft de voorkeur aan meditatie. Daarom zie je Shiva vaak in een meditatieve staat afgebeeld.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved