Yoga

yoga

Yoga demonstratie door Poolse toegewijden

De praktijk van lichamelijke yogahoudingen (asana’s) en controle over de ademhaling (pranayama) bevrijdt de geest en brengt hem terug naar een toestand van vrede en eenvoud. Als je ze regelmatig oefent, maken asana’s onze beenderen en spieren sterk, terwijl ze ook de ademhaling en energieniveaus verbeteren. Het lijkt alsof yoga alleen invloed heeft op het fysieke lichaam. Maar de asana’s beïnvloeden verschillende delen van het lichaam terwijl ze vitale organen activeren. Het resultaat is dat het verse bloed het brein beïnvloedt, de zenuwen kalmeert en de geest ontspant. Dus we zien dat yoga zowel ons mentale als fysieke welzijn verbetert.

Hatha yoga is een deel van het achtvoudige pad naar Zelfrealisatie en daarom moedigde Swamiji ons aan deze oude kunst te beoefenen. Yoga vernietigt onzuiverheden in geest en lichaam en helpt ons om naar binnen te focussen. Verder ontspant yoga en harmoniseert yoga het lichaam. Het corrigeert onze houding zodat we langere periodes in meditatie op een comfortabele manier kunnen zitten.

Pranayama is een belangrijk deel van yoga. Prana is de levenskracht in het lichaam en er overal rond. Prana komt naar binnen wanneer je ademt. Swamiji zegt dat pranayama een vorm van meditatie is. Wanneer we pranayama beoefenen, observeren we de adem terwijl we hem vasthouden en diep in- en uitademen. Swamiji zegt dat observatie een vitale rol speelt in het tot rust brengen van de geest en het ervaren van diepe vrede. Bovendien helpt pranayama de beweging van de geest te controleren en zou het een hulp zijn bij het genezen van verscheidene ziekten.

Eenvoudige pranayama-oefeningen en kalmerende yogahoudingen worden aangeleerd tijdens de Prema Dhyanam meditatiecursussen.

>> Lees meer over Prema Dhyanam

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved