Satsang

SATSANG2
Spirituele conversaties (satsang)

“Om een goede en grootse spirituele satsang te hebben, moet eerst en vooral iedereen in de groep geïnteresseerd zijn in spiritualiteit. Het doet er niet toe dat er maar een paar toegewijden zijn in de groep. Waarover ze praten en wat ze doen, moet gericht zijn op godsrealisatie en dienstbaarheid.

Als je een rotte appel tussen de goede appels legt, zullen ze allemaal rotten. Eén persoon met bijbedoelingen zoals geld willen verdienen, of een partner vinden, zal de spirituele aspiraties van de anderen bederven. Je moet waakzaam zijn en je kleine satsanggroep beschermen. Terzelfdertijd moet je trachten anderen te helpen, ze kunnen het nodig hebben.

De kracht van het woord is zeer groot. Goddelijk geïnspireerde gesprekken moeten niet van een hoog intellectueel niveau zijn. Wanneer je elkaar vertelt over spirituele ervaringen of voorvallen in verband met de goeroe aanhaalt, dan brengt dit heel vaak een warme spirituele gloed naar het hart en de geest. Dit aangename gevoel komt van binnenuit en de satsang zal zijn eigen beloop volgen, natuurlijk en spontaan. Je kunt starten met het lezen van de woorden van de goeroe en dan zal iemand zich een voorval herinneren en het vertellen. Vervolgens zal iemand anders commentaar toevoegen. Jullie kunnen allemaal leren en jullie voordeel doen met natuurlijke satsang.

Op dezelfde manier kan een gewoon gesprek waarin je slechte dingen zegt over anderen, een grote negatieve impact hebben. Ik heb het over roddelen. Bijna iedereen roddelt vroeg of laat. Het kan zijn dat je er niet aan denkt, maar roddelen is als een drug. Het is verslavend en trekt je bewustzijn naar beneden. Het beïnvloedt anderen om slechte gevoelens te hebben over je medemensen en het brengt slecht karma naar de roddelaar en naar wie ernaar luistert. Jullie zouden moeten proberen je bewustzijn op een hoog niveau te houden. Laat je bewustzijn niet omlaag halen. Volg mijn raad – roddel niet over anderen.

Tijdens satsang met anderen kan een groepsmeditatie in stilte, één van de meest verheffende ervaringen zijn. Ik vind het niet erg als je verslaafd geraakt aan groepsmeditatie! Dat is oneindig veel nuttiger dan uren en uren nutteloos gepraat. Groepsmeditatie is stille satsang. Communiceer in groep met God na je meer wereldse satsang. Dat is ware satsang. Ik zal zeker naar alle satsangs komen die eerlijk en met een goed doel gebeuren. Alle dergelijke satsangs hebben mijn “zegel van goedkeuring” en mijn beste zegeningen zijn met jullie. Als je een stoel of een zetel voor mij vrijhoudt, zal ik vast en zeker komen en erop zitten. En op één of andere manier zal ik tonen dat ik er was.”

Swami Premananda

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved