Poeja en Abishekam

PUJAS-AND-ABHISHEKAMS

Swami Premananda voert Amman abishekam uit

De spirituele praktijk van rituele verering

Abishekam is een oud ritueel waarbij verschillende ingrediënten over een godheid worden gegoten terwijl er mantra’s worden gereciteerd. Het basisprincipe is dat door het beeld te reinigen we onze eigen geest reinigen en zuiveren.

“Bestaat er een grotere puja dan deze gedaan door Mirabai? Is er een grotere poeja dan deze gedaan door Aandal of Karaikkal Ammaiyer?* Hun rituele verering bracht hen tot God. Ze voerden de poeja uit met onvergelijkbare devotie. God aanvaardde hun opperste liefde en sprak hen rechtstreeks aan. Abishekam (“water sprenkelen” op de goddelijke vorm) en versieren van de godheid – er zijn verschillende poeja’s zoals deze.

In al deze poeja’s is het essentieel om onszelf te vergeten en onze geest van ganser harte aan de Godheid toe te wijden. Reciteer de heilige namen, versier het Goddelijke met een bloemenkrans en bied bloemen aan. Als je de namen van het Goddelijke reciteert (astotra) en je jezelf vergeet zal je kippenvel krijgen! Als je jezelf vergeet, zal je geest echt helemaal opgaan in God. Als je de wereldse gehechtheden vergeet, zal de goddelijke kracht, de shakti, uitstralen uit het beeld. Dat beeld zal je zoals een magneet dichter trekken naar het Goddelijke. Het zal zich aan je vastklampen.

Om tot die toestand te komen, dien je je levensstijl te veranderen en meer tijd te besteden aan poeja. We scheppen genoegen in dit wereldse leven en we zeggen dat we geen tijd kunnen vrijmaken van deze maya (de wereldse illusie). Als je tijd vrijmaakt en deze poeja doet, oefen je tezelfdertijd yoga en toewijding (bhakti yoga). Als je regelmatig poeja doet, zal je ontdekken dat hiervoor verschillende werken moeten gedaan worden. Dan zijn we druk bezig alsof we asana aan het doen zijn, en ons lichaam, geest en ons hele wezen zijn er volledig bij betrokken. De geest wordt éénpuntig gericht. Als we de geest en de gedachten verdiepen in de puja, vergeten we onszelf en deze grote goddelijke kracht verenigt zich met ons hart. Als je standvastig poeja doet, brengt dit je ook naar een hoger niveau.

Vele mensen hebben wijsheid bereikt of bevrijding door rituele dienst. Het is inderdaad een groot geschenk dat we krijgen in dit werelds leven om abishekam te doen. Je hebt deze grote gelegenheid verdiend om het Goddelijke te vereren en constant aan het Goddelijke te denken met een standvastige geest. Mis deze niet!

Swami Premananda

*Drie grote vrouwelijke heiligen van India. Mirabai vereerde intensief Heer Krishna, Aandal wijdde zichzelf toe aan Heer Vishnu en Karaikkal Ammaiyer gaf haar lichaam en geest over aan Heer Shiva.

 

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved