Mounam

swami-premananda-7
De spirituele praktijk van stil zijn

Het is tijdverlies als je altijd maar doorpraat over alles wat gaande is in de wereld. Je vermindert je levensenergie als je dit doet.

Als je voortdurend praat, vermindert je innerlijke energie (shakti). Als je blijft praten, zal je niet in staat zijn te begrijpen wat juist is en wat niet. Als je in stilte bent (mounam), kan je goddelijke gedachten herkennen en begrijpen.

Als we verdiept zijn in goddelijke gedachten en ophouden met praten, dan beseffen we dat we door te blijven praten moe worden. Uiteindelijk begrijpen we dat er niets zal gebeuren door enkel te praten. Het is daarom dat spirituele wijzen, heiligen, siddha’s en goddelijke mensen zeiden dat in stilte zijn, de hoogste weg is.

Ze bereikten bevrijding door mounam toe te passen. Toen vergaten ze te praten. Ze waren zo geabsorbeerd in de ervaring die ze voelden door in mounam te zijn, dat ze niet spraken om anderen te helpen begrijpen. Ze hielden op met praten en vergaten zelfs hoe ze moesten praten – hoe konden ze dit dan duidelijk maken aan anderen? Ze onderwezen anderen hoe zaligheid en bevrijding (mukti) te bereiken door hun lering neer te schrijven. Er waren vele siddha’s die zo leefden.

In ons wereldlijk leven passen we mounam zelfs niet eens toe op 1 van de 365 dagen van het jaar. Het is een goede praktijk om jezelf volledig te betrekken met een waar gevoel en aan niets te denken. Wees gewoon zonder gedachten. Je kan dit één keer per week doen (52 keer per jaar). Tijdens deze dagen kan je communiceren met lichaamstaal of door te schrijven als het echt nodig is. Als je mounam kan toepassen terwijl je een werelds leven lijdt en leeft zonder te roken, alcohol te drinken of te praten is dit een grote meditatie.

Praktiseer mounam. Ontwikkel een kalme en vredige geest en bereik het Goddelijke. Je zal rijp worden en permanente zegen ontvangen door deze mounam. Vergeet alles. Denk aan niets. Denk niet! Laat je geest niet toe om van hier naar daar te hollen. Sluit je ogen en wees zonder iets te observeren voor enige tijd… wees dan in stilte. Dit zal een permanente spirituele zegen meebrengen. Vraag, leer hierover en begrijp de juiste methodes om te volgen. Als je de juiste methode volgt en beoefent, zal je slagen. Dit is de sadhana van mounam. Hierdoor kan je gelukzaligheid bereiken.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved