Mantras

Mantras_Mahashiv-2014-(3)

Toegewijden chanten mantra’s in de Sri Premeshvarar tempel

Mantra’s reciteren

“Toen Rishi’s en wijzen vijfduizend jaar geleden in het bos mediteerden, beoefenden ze de spirituele discipline van ‘japa’, de herhaling van mantra’s. Ze beoefenden dit met uiterste concentratie.

Om de mantra ‘Om Namah Shivaya’ te reciteren, ga je zitten, sluit je je ogen en probeer je je geest te concentreren door hem éénpuntig te maken. Probeer je lichaam, geest en gedachten stil te houden. Ga verder met de Om Namah Shivaya mantra zonder te stoppen. Reciteer in gedachten Om Namah Shivaya als je inademt en reciteer ook Om Namah Shivaya als je uitademt. De mantra zou heel traag gezegd moeten worden. Synchroniseer je ademhaling met het reciteren van Om Namah Shivaya. Met deze oefening adem je ook de energie van Om Namah Shivaya in en uit omdat deze de lucht doordringt. Dit is de manier waarop men in de oude tijd intens spirituele sadhana beoefende. Dit staat ook bekend als meditatie met mantra.

Spirituele aspiranten kunnen aan hun favoriete godheid denken door de naam te reciteren van hun geliefkoosde goddelijke vorm – zoals Heer Shiva of Heer Muruga enz. Het is een traditie om de mantra 54 keer, 108 keer of 1.008 keer te herhalen. Het aantal keer dat de mantra herhaald wordt kan langzaam opgevoerd worden. Op deze manier vestigt de naam en de vorm van je favoriete godheid zich in je geest. Je kan dan ook een innerlijke poeja voor deze godheid uitvoeren. Door dit te doen kan je je geest tot éénpuntigheid brengen en jezelf ontwikkelen. Zo beoefende men meditatie met mantra ook in vroegere tijden. En het is een geweldige manier voor mensen om tot rijpheid te komen.

Traditioneel ontvingen spirituele zoekers een initiatie door een ontwikkeld persoon die ouder en ervaren was. Ze vroegen een mantra die bij hen paste aan deze persoon en toen ze hem kregen, begonnen ze de sadhana te beoefenen. Door deze sadhana uit te oefenen, vorderden ze en ontwikkelden ze spiritueel.

Mensen die een werelds, gehuwd leven leiden, kunnen zeker dichterbij God komen als ze deze sadhana beoefenen. Jij kan dit ook. Als je meditatie met een mantra doet, kan je een verheven en rijp spiritueel niveau bereiken. Je kan gemoedsrust hebben en dichterbij het Goddelijke komen. Je kan permanente zegen kennen. Dit is de waarheid.”

Swami Premananda

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved