Krishna Jayanti

Deze maand vieren we Krishna Jayanti, de verjaardag van Heer Krishna. Hier is een kort verhaal door Swamiji verteld over de relatie tussen Heer Krishna als de goeroe en zijn discipel, Arjuna…

“Heer Krishna onderwees Arjuna Sanatana Dharma op een prachtige manier. Heer Krishna onderwees niet iedereen; hij gaf enkel Arjuna onderricht. En waarom heeft hij hem onderwezen? Omdat er op weg naar de oorlog enkele dingen waren waar Arjuna het niet mee eens kon zijn en dus legde Krishna uit wat er gebeurde en hoe dat dit het resultaat was van karma – vanwege wat er in eerdere geboorten gebeurde. Hij legde dit alles heel mooi uit.

Daarna realiseerde Arjuna zich dat alles in de handen van de Goeroe ligt. Toen wees Krishna naar een kraai, “Kijk Arjuna, zie je die witte kraai daar?” Welke kleur hebben kraaien? Kraaien zijn zwart, maar Krishna zei dat deze wit was. Arjuna keek naar de vogel, maar wat zijn ogen zagen was een zwarte kraai. Wat denk je dat Arjuna zei? Zei hij dat de kraai zwart was? Nee. Arjuna zei: “Ja, ik zie de witte kraai.” Hoewel Arjuna wist dat de kraai zwart was, accepteerde hij hem toch als wit, alleen maar omdat Krishna dat had gezegd. Arjuna accepteerde nu alles wat Krishna zei omdat hij wist dat Krishna goddelijk was en daarom alles op een zuivere manier zag – terwijl Arjuna vol maya en verlangen was. Hoewel hij wist dat de kraai zwart was, was hij het ermee eens dat de kraai wit was omdat hij wist dat Krishna de macht had om deze wit te maken.

Wij wensen je een zeer gezegende Krishna Jayanti!

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved