Kalender

Verklaring van de verschillende evenementen

Pradosham
Pradosham, een voorspoedige dag gewijd aan Heer Shiva, valt op de 13e dag van elke halve maancyclus, eenmaal gedurende de wassende fase van de maan en eenmaal gedurende de afnemende fase. Op deze dag wordt in de Sri Premeshwarar tempel een abishekam uitgevoerd op Nandi, de heilige stier van Heer Shiva. ’s Avonds is er dan een abishekam voor Sri Premeshvarar en Swamiji’s Samadhi Lingam.

Abishekam voor Swamiji
Eén keer per maand wordt ‘s avonds op de geboortedag van Swamiji een abishekam uitgevoerd in de tempel op het vijf-metalenbeeld van Swamiji.

Goeroe Poeja
Alhoewel Swamiji zijn lichaam verliet op 21 februari 2011, vieren we deze verjaardag op de dag die bepaald wordt volgens de traditionele Hindoe kalender. Dit is de dag van de maand waarop de maan dezelfde stand heeft als op 21 februari 2011.

Anna Abishekam
Anna (voedsel) Abishekam wordt uitgevoerd om het Goddelijke te vragen dat we altijd genoeg voedsel zouden hebben, ook genoeg om aan de armen te geven. Gekookte rijst wordt geofferd en bedekt de Lingam die Anna Lingam genoemd wordt. Na de abishekam wordt een gratis maaltijd, met daarin ook de geofferde rijst, aan iedereen gegeven.

Premananda dag
Enkele jaren geleden noemde Swamiji 1 januari “Premananda Dag”. Hij stelde aan zijn toegewijden voor om het nieuwe jaar met dienstverlening te beginnen. We zouden het jaar moeten beginnen met aan anderen te denken en dienstverlening te doen. Begin het jaar met Premananda, denk aan Premananda en geef Prema en Ananda. Vele toegewijden over heel de wereld volgen deze oproep en doen op Premananda Dag iets voor hun buren, mensen in nood, enz.

Pongal
Op Pongaldag wordt bij zonsopgang de Zonnegod, Surya, aanbeden door het buitenshuis koken van een grote pot rijst uit de meest recente oogst. Wanneer de pot overkookt, roept iedereen errond “pongal-oh-pongal”. De kookplaats wordt traditioneel versierd met suikerriet, kurkumawortels en kleurrijke tekeningen met rijstbloem op de grond. (“kolams”).

Geboortedag van Swamiji’s moeder
Traditioneel wordt de moeder van een heilige geëerd als was ze door het Goddelijke verkozen om de moeder van een grote heilige te zijn en het leven aan hem of haar te schenken. We herinneren Swamiji’s moeder met liefde op haar geboortedag. Sinds haar dood herdenken we Ammama’s geboortedag als ook de verjaardag van haar overlijden met een poeja in haar kamer en een speciale maaltijd voor de Ashramkinderen.

Verjaardag van Swamiji’s Mahasamadhi
Elk jaar op 21 februari wordt Swamiji’s Mahasamadhi op een heilige manier gevierd – de 108 namen van Swami Premananda worden in de poeja hall gechant en een abishekam wordt uitgevoerd op Swamiji’s beeld.

Mahashivaratri
Mahashivaratri is de grote nacht van Heer Shiva. Vier abishekams worden tijdens die nacht uitgevoerd voor Sri Premeshwarar. Toegewijden vasten en blijven gedurende heel de nacht wakker. De Panchakshara mantra Om Namah Shivaya wordt 24 uur gechant zonder onderbreking. Er wordt gezegd dat diegenen die de naam van Shiva tijdens Shivaratri uitspreken, met perfecte devotie en concentratie, verlicht worden van alle duisternis en bevrijd van het rad van geboorte en dood.

Premananda ouderdag
Premananda ouderdag werd door Swamiji begonnen als een dag waarop schoolkinderen, jeugdleden en andere toegewijden over de hele wereld hun ouders bezoeken en hen uitnodigen voor een speciale verrassingsactiviteit.

Tamil Nieuwjaar
De Tamilkalender begint op 14 april en de Tamils vieren Tamil Nieuwjaar als een feestelijke dag. Ze gaan naar tempels om de zegeningen van God te krijgen, kinderen vragen de zegeningen van hun ouders en toegewijden krijgen de zegeningen van hun goeroe. Ze bezoeken hun familie en vrienden en brengen deze nieuwjaarsdag op een blije manier door. Natuurlijk zal een speciale maaltijd niet ontbreken op deze gelegenheid!

Boeddha Poernima/Wesak (volle maan)
Boeddha Poernima viert de geboorte, het leven en de verlichting van Heer Boeddha. In de Ashram vieren we Wesak rond de Bodhi boom, die gegroeid is uit een stek van de originele Bodhi boom in Bodhgaya waaronder Heer Boeddha verlichting zou hebben bereikt meer dan 2000 jaar geleden. De boom wordt met lampen versierd, bhajans en boeddhistische mantra’s worden gechant terwijl toegewijden rond de boom gaan en water offeren. Nadien zijn er velen die graag rond de boom willen mediteren tot laat in de nacht.

Goeroe Poernima (volle maan)
Goeroe Poernima is de dag waarop de Sadgoeroe aanbeden wordt. De Sadgoeroe is diegene die ons op het juiste pad leidt naar de voeten van God doorheen de beroeringen van het leven en die de geest van de toegewijde optilt van ego bewustzijn naar Kosmisch Bewustzijn. In de Ashram wordt Swamiji gedurende de dag aanbeden met chanting, meditatie, dienstverlening en abishekams.

Krishna Jayanthi
Devotie of ‘bhakti’ is de enige manier om Heer Krishna te bereiken. Bhakti wekt liefde op voor de Heer. Wanneer iemand liefde richt tot Krishna, wordt hij bevrijd van de slavernij van de wereld. In de Ashram vieren we Krishna Jayanthi met een Mahabishekam voor Heer Krishna, speciale poeja’s, Krishna Bhajans en prasadam.

Ganesha Chaturthi
Heer Ganesha is de god met het olifantenhoofd. Hij wordt als eerste aanbeden voor het begin van om het even welke gebeden en Zijn namen worden eerst opgezegd voor de aanvang van eender welk werk. Hij is de Heer die alle obstakels verwijdert op het pad van de spirituele aspirant en die hem wereldlijk alsook spiritueel succes schenkt. Heer Ganesha is de belichaming van wijsheid en kennis en is daarom heel populair bij kinderen die tot hem bidden voor succesvolle studies en examens. Op deze dag voeren we een Mahabishekam voor Heer Ganesha uit en offeren we Hem een groot aanbod van heerlijke prasadams waar Hij zo gek op is.

Navaratri
Navaratri is het tiendaagse festival gewijd aan de Goddelijke Moeder. Devi, de universele moeder wordt aanbeden in haar vormen van Durga, Lakshmi en Saraswati. Elke dag wordt een Durga poeja voor Haar uitgevoerd en elke avond wordt er een abishekam voor Haar gedaan. Op de negende dag wordt een ayuda poeja gedaan. Toegewijden en kinderen wandelen door de Ashram en zegenen de gebouwen, gereedschap, instrumenten en voertuigen. Op de tiende dag wordt de overwinning van het goddelijke licht over onwetendheid en negativiteit gevierd met een Mahabishekam voor Bhuvaneshwari.

Deepavali
Deepavali betekent: ‘een rij van lichtjes’. Op deze dag vieren de mensen de overwinning van de krachten van het licht over de duisternis. Het bad in de vroege ochtend op Deepavali wordt beschouwd als een bad in de heilige rivier de Ganges zelf. Het is een gebruik in India dat iedereen nieuwe kleren draagt op Deepavali. Om deze traditie te volgen, worden nieuwe kleren aan de kinderen in de Ashram gegeven alsook aan de werklui die in de Ashram werken. Op Deepavali bezoeken mensen hun families en vrienden en brengen ze verschillende zoetigheden als geschenk mee. Als het begint te schemeren worden in en rond de huizen kleine olielampen aangestoken om het licht dat overwint te symboliseren.

Skanda Shasti
Skanda Shasti is een zesdaags festival dat de gigantische strijd viert tussen de negatieve krachten en de krachten van licht en dharma, waarvoor Heer Skanda en zijn Vel symbool staan.

Swamiji’s verjaardag
Elk jaar vieren we de verjaardag van Swamiji en starten we met een yagam in de vroege ochtend. Op deze speciale dag doen we een pada poeja op de paduka’s van Swamiji en wordt er een abishekam uitgevoerd op het beeld van Swamiji in de tempel. Traditioneel krijgen alle kinderen, toegewijden en arme mensen een heerlijk middagmaal op Swamiji’s verjaardag.

Verjaardag van de Ashram

De Sri Premananda Ashram werd plechtig geopend op 18 november 1989, de dag na de verjaardag van Swamiji, in aanwezigheid van vele sadhu’s en andere gasten uit heel Tamil Nadu. We vieren deze dag als de Oprichtingsdag en de Premananda school stelt dan een interessant programma voor met liederen, toneel, wedstrijden, enz. In de ochtend wordt een nieuwe vlag gehesen voor de gebedshal.

Ramzan
Ramzan geeft het einde van de vastenperiode bij de moslims aan. Deze viering is een gelegenheid voor ons om meer vertrouwd te raken met de leer van de profeet Mohammed. De essentie van deze leer is de eenheid van God en het belang van liefdadigheid en religieuze discipline.

Kartikai deepam
De lokale befaamde ‘Murugarots’ bevindt zich op het terrein van onze Ashram. Kartikai Deepam is het festival dat de overwinning van het licht op de duisternis viert. Het herinnert ons eraan om onze onzuiverheden te verbranden in het vuur van Zelfkennis. In de Ashram steken we ongeveer 300 kleine olielampjes in klei aan en plaatsen ze langs de Ashramwegen en gebouwen. Dan gaan we in processie naar de Rots terwijl we bhajans zingen en een schaal met vuur naar de top van de Rots dragen. Op deze dag herinneren we ons dat we verlichting zouden moeten bereiken en het licht der lichten in het hart van elk wezen zouden moeten zien.

Kerstmis
Elk jaar vieren we Kerstmis op 25 december op een heel feestelijke en vredige manier. We versieren een mooie kerstboom en zetten een kribbe klaar in een natuurlijke omgeving die we maken met blaadjes, twijgen, planten en daarin plaatsen we mooie figuren die Jezus, Maria en Jozef voorstellen. Het geboorteverhaal wordt door de kinderen nagespeeld en als multinationale gemeenschap zingen we kersthymnen in verschillende talen voordat de Kerstman bij de Ashramkinderen langskomt en kleine geschenkjes, snoep en fruit aan hen uitdeelt.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved