Goeroe Poernima in de wereld

Goeroe Poernima wordt in de Sri Premananda Ashram in India gevierd en ook in de Sri Premananda Centra, Groepen en Jeugdgroepen in de wereld.

Typisch voor Goeroe Poernima is dat we een pada poeja doen, het aanbidden van de voeten van een heilige of van zijn traditionele sandalen, paduka’s genoemd. Het wordt in de Oosterse spirituele traditie als vanzelfsprekendheid aangenomen dat de voeten van een wijze vereerd moeten worden als symbolen voor Goddelijkheid. We geven de Goeroe ook een schaal met traditionele offergaven zoals fruit, geld, bloemen en – speciaal voor Goeroe Poernima – een set van kleren.

“Wanneer iemand een pada poeja uitvoert, zou hij of zij het ego moeten overgeven aan de voeten van de spirituele meester. Je zou, figuurlijk gesproken, je gedachten, gevoelens en problemen, zelfs je volledige geest aan zijn voeten moeten leggen. Je zou de voeten als een altaar moeten beschouwen en als de bron van alle goddelijke kennis en wijsheid.” – Swami Premananda

In de vroege ochtend van Goeroe Poernima doen we in de Ashram dikwijls een Dakshinamurti yagam (een yagam is een vuurceremonie om de hulp of zegeningen van een godheid te vragen, door de tussenkomst van Agni, de Heer van het Vuur). Tijdens de yagam worden vele verschillende zaken aan het vuur geofferd zoals speciale kruiden, gheeboter, zaden en vruchten. Er wordt gezegd dat Heer Shiva als de eerste Goeroe naar de aarde kwam in de gedaante van Heer Dakshinamurti. Heer Dakshinamurti onderwees spiritualiteit aan zijn discipelen, de Rishi’s, zodat ze op hun beurt deze eeuwige, goddelijke wijsheid over de hele wereld konden verspreiden.

premananda1

Toegewijden voeren pada poeja voor Swamiji uit op Mahashivaratri 2010

premananda8

Toegewijden voeren pada poeja voor Swamiji uit op Mahashivaratri 2010

premananda3

Toegewijden voeren pada poeja uit op Swamiji’s paduka’s

premananda2

Toegewijden voeren pada poeja uit op Swamiji’s paduka’s

guru-purnima-premananda7

Toegewijden voeren pada poeja uit op Swamiji’s paduka’s

premananda7

Een afbeelding van Heer Dakshinamurti tijdens een yagam op Goeroe Poernima in de Sri Premananda Ashram

premananda6

Zwaaien met kamfervlammen voor Swamiji’s heilige voeten op Goeroe Poernima

premananda4

Toegewijden offeren bloemen aan de voeten van Swamiji na een pada poeja op Goeroe Poernima.

premananda5

Swamiji aanvaardt het offer van een toegewijde (nieuwe kleren) op Goeroe Poernima

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved