De grootsheid van de Rameshwaram-tempel

(Dit is een uittreksel van de satsang die Swamiji in 1993 in de Ashram gaf, na de terugkeer van Rameshwaram waar hij deelnam aan een traditionele begrafenisceremonie voor een toegewijde.)

Ik zal over het doel van ons bezoek aan Rameshwaram praten. Dit is een heel krachtige tempel en er zijn vele verhalen over deze oude tempel. Het zou lang duren om jullie al deze verhalen te vertellen; maar ik wil kort één verhaal aanhalen. Ik zal je vertellen over de connectie tussen Sri Lanka en Rameshwaram. De connectie is dat Ravana over Sri Lanka heerste en dat hij een grote Shiva toegewijde was. Hoewel hij een grote Shiva toegewijde was, was zijn tijd om te sterven gekomen.

Ravana was een Shiva toegewijde die zegeningen van Heer Shiva had ontvangen maar niettegenstaande ontstond er een probleem tussen hem en Sitha. Dit is een belangrijk verhaal en ook zeer betekenisvol. Zo gebeurde het dat Ravana Sitha ontvoerde en haar naar Sri Lanka meenam. Dit gebeurde door kwaadheid en onbegrip. Hij nam Sitha mee naar Sri Lanka en hield haar in een plaats die nu Sitha Eliya noemt. Ravana was geen slecht persoon; hij was een grote Shiva toegewijde, rechtdoorzee en eerlijk. Hij voelde zich slachtoffer van de gehechtheid van zijn zus [aan Rama]. Hij luisterde naar zijn zus, Surpanakai, en gaf zijn fout toe. Om Sitha terug naar India te brengen vanuit Sri Lanka, ging Heer Rama eerst naar Rameshwaram waar hij de oceaan overstak. Een oorlog volgde waarin Rama Ravana vermoordde. Op het moment waarop Rama Ravana dodelijk had verwond, legde Ravana zijn ware bedoelingen uit aan Rama. Rama realiseerde zich toen dat Ravana niet verkeerd was. Hij erkende dat Ravana een grote Shiva toegewijde was die rechtstreeks zegeningen van Heer Shiva had ontvangen en dat hem vermoorden niet correct was. Ik moet hier iets aan toevoegen; versta dit goed… je zou moeten weten dat als je een ware toegewijde bent van de Heer, dat dan zelfs avatars je niet kunnen schaden; niemand kan je schade berokkenen. Waarom? Omdat je volledig vertrouwen hebt in het Goddelijke. Als je geloof hebt in het Goddelijke dan zouden zelfs avatars vergiffenis moeten vragen aan het Goddelijke [als ze je proberen kwaad te doen].

Het was om deze reden dat, nadat hij zijn fout inzag, Rama bronnen creëerde [die nu deel zijn van de Rameshwaram Tempel] en daar een Shiva poeja uitvoerde. Hij vroeg vergiffenis aan Shiva voor zijn fout. Om de poeja uit te voeren, vroeg hij Hanuman om een Lingam uit Kasi te halen. Hanuman kwam te laat terug met de lingam en dus creëerde Sitha een Lingam uit zand. Rama voerde een poeja uit op deze lingam en Lakshmana hielp hem. Doordat deze poeja door hen drie daar werd uitgevoerd, wordt er gezegd dat deze plaats zelfs krachtiger is dan Kasi. Dus, in werkelijkheid, voerde Rama een atma shanti poeja uit in naam van Ravana. In de Veda’s wordt er gezegd dat wanneer op deze plaats gevraagd wordt dat iemands ziel een vredige staat zou bereiken na het heengaan, dit gegeven zal worden. Dit is de grootsheid van Rameshwaram. (…)

Nu begrijp je dat Rameshwaram reeds een krachtige tempel was vanaf de tijd van Rama en Ravana. Het is Rama die deze tempel creëerde. Hij was geen gewoon persoon; hij was een avatar. Bedenk – het is een plaats waar een avatar zelf een Shiva poeja uitvoerde. Niet alleen dit, Swami Vivekananda heeft deze plaats ook bezocht en gebaad in deze heilige wateren; de 63 Nayenmars, 18 Siddha’s en vele grote wezens hebben deze plaats ook bezocht. Jullie zijn allemaal gezegend om een plaats zoals deze te hebben bezocht. Als je naar India komt is het goed om daar heen te gaan, te bidden en de zegen en genade van deze heilige plaats te ontvangen.

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved