Dagelijks leven in de Puliyankulam Ashram

MIJN ERVARING, DOOR HAMSAA, ARGENTINIË

(De Shree Poobala Krishna Ashram in Sri Lanka is één van de verscheidene Ashrams die Swamiji leidde in Sri Lanka voor hij zich settelde in India in 1984. Tijdens de Singalese burgeroorlog functioneerde de Ashram gedurende verschillende jaren niet, maar toen de oorlog ten einde was, werden de spirituele activiteiten hervat op kleine schaal. Omdat de toegewijden aan deze Ashram denken als aan een heilige plaats in Swamiji’s geboorteland waar Swamiji leefde, heilige dienst verleende aan de mensen, lingodbhava had en vele mirakels deed, gaan ze vaak naar deze Ashram en hun steun maakt het mogelijk om de spirituele diensten verder te zetten voor Swamiji’s toegewijden en kinderen uit de omgeving. Ook buitenlandse toegewijden bezoeken de Ashram. Na hier te hebben verbleven schrijft Hamsaa over haar ervaring, ze observeerde het hele eenvoudige devotionele leven van zijn bewoners.)

Sinds enkele maanden heeft de Mataji die de Ashram leidt een eigen kleine slaapkamer om in te slapen, maar daarvoor sliep ze in de tempel, niet ver van haar geliefde Krishna.

Ze ontwaakt elke dag om halfdrie in de ochtend, neemt een koude douche in open lucht, doet haar sari aan en opent de tempeldeur. Met diep respect begroet ze dan de beelden van Swamiji en Ganesha en zingt een lieflijk loflied voor Krishna, om hem te wekken voor ze de deur van de mulastanam opent. Ze groet Krishna met diepe devotie. Ze brengt vibuti aan, neemt zijn guirlandes weg, veegt de kleine plaats en doet de voorbereidingen om één van de drie beelden te wassen voor de poeja om 5 uur. Twee dagen in de week wast ze Ganesha’s beeld, Swamiji’s beeld ook op twee dagen en Krishna’s beeld op de drie overige dagen.

Eens ze gedaan heeft met de activiteiten in de tempel, de dagelijkse mooie korte poeja’s op het stenen beeld van Ganesha en Swamiji in de meditatieruimte, verandert ze van kledij en drinkt thee en eet wat koekjes, gaat ze bloemen plukken, tulasi (een kruid speciaal voor Heer Krishna) en wat gras waar Ganesha zo van houdt. Daarna begint ze blijgezind in de tuin te werken, een ware oase van allerlei soorten bloemen en fruitbomen. Als je haar zou prijzen om dit grote werk dat ze gedaan heeft en nog doet – in beschouwing genomen dat ze hier pas definitief zijn gaan verblijven in 2010, na het einde van de burgeroorlog in Sri Lanka – dan zal ze gewoon antwoorden: “Swamiji’s mirakel”.

Rond halftien begint Mataji het ontbijt klaar te maken nadat ze de groenten uit de tuin geplukt heeft ofwel groenten heeft meegebracht uit de winkel van haar moeder. Ze zet zich neer op de vloer met haar benen uitgestrekt en geduldig pelt en snijdt ze de groenten en kookt ze op een houten kachel of nu recent op een draagbaar gasfornuis.

Op de middag om 12 uur offert ze prasadam aan de drie godheden in de tempel. Soms rust ze voor niet meer dan een uur voor ze prasadam offert aan Krishna, dit is ook haar lunch. Dan begint ze weer te werken. Ze keert terug naar de tuin, deze keer om tamarindes en citroenen te plukken en ze geeft de planten water met een opmerkelijke lange slang. Om drie uur in de namiddag is ze terug in de tempel waar ze alle benodigdheden die ze ‘s morgens heeft gebruikt wast, daarna poetst en veegt ze en maakt alles gereed voor de avondpoeja.

Als deze karweitjes gedaan zijn, gaat ze terug naar de keuken waar ze prasadam maakt voor haar geliefde Krishna. Ze neemt dan weer een douche en rond twintig na vijf gaat ze naar de tempel om alles klaar te maken voor de poeja van zes uur. Om zeven uur ’s avonds offert ze de laatste arati aan Krishna, ze nodigt hem uit om te slapen en sluit dan het mulastanam. Ze gaat dan weer met uitgestrekte benen op de grond zitten, maar deze keer om mooie guirlandes te maken voor de volgende dag. Rond halfnegen veegt ze de tempel een laatste keer en sluit deze voor de nacht. Uiteindelijk eet ze een klein avondmaal en gaat ze naar haar kamer om goed te slapen op haar slaapmat op de vloer.

Dit is hoe deze buitengewone vrouw haar dagen doorbrengt, terwijl ze elke handeling, elke gedachte en elke ademteug offert aan haar geliefde Krishna die voor haar Swamiji is. “Alles is Swamiji!” Dat is haar satsang; dit is haar immense lering die ze door haar voorbeeld doorgeeft.

Jai Prema Shanti

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved