Activiteiten tijdens de lock-down in het Sri Premananda Centrum van Dordogne, Frankrijk

Na een maand in wat waarschijnlijk de helft is van de totale, strikte lock-downperiode in Frankrijk, vanwege het coronavirus, willen we graag met jullie delen hoe ons Centrum deze speciale tijd beleeft.

Natuurlijk komt er niemand meer bij ons thuis aangezien dit in Frankrijk ten strengste verboden is. Vanaf de eerste dag van de lock-down nodigden we onze centrumdeelnemers uit om elke avond deel te nemen aan een meditatie van 20 tot 30 minuten over liefde, vrede en vergeving. We hebben ook iedereen de richtlijnen gestuurd voor de liefdevolle vriendelijkheid-meditatie, omdat het zo’n goed voorbeeld is van een meditatie over die drie eigenschappen. We weten dat veel mensen heel regelmatig meedoen aan deze meditatie, en we hebben ook mensen uitgenodigd die niet naar ons Centrum komen en geen toegewijden zijn van Swamiji – sommige vrienden die verder weg wonen en enkele familieleden  – en vele mensen die het idee echt tof vonden en het regelmatig oefenden. We voelden ook dat het erg belangrijk is om tot de Goddelijke Moeder te bidden en ook om haar werk te ondersteunen, dus besloten we om elke vrijdagavond een poeja of een abishekam voor haar uit te voeren – en natuurlijk gingen we verder met de andere poeja’s en abishekams. We nodigden ook mensen uit om tegelijkertijd de Gayatri-mantra te reciteren of om een poeja te doen bij hun beeld van de Goddelijke Moeder, als ze dat hebben.   

Goddelijke Moeder na de abhishekam

Nadat we de officiële procedure voor het uitvoeren van een yagam van de Ashram hadden ontvangen, hadden we gepland om er één te houden op Paasmaandag. En hoewel niemand erbij kon zijn, hadden we besloten het ook zonder andere deelnemers te doen. Het was een geweldige ervaring!

We droegen de yagam op aan de Goddelijke Moeder en hadden onze Centrumleden eenvoudige instructies gegeven, zodat ze, als ze dat wilden, ook offers konden brengen aan het vuur terwijl ze de Gayatri-mantra reciteerden, in hun eigen woonplaats. Degenen die dat deden, zeiden dat ze ook een krachtige energie voelden.

Yagam gewijd aan de Goddelijke Moeder

Gedurende deze maand hebben we contact gehouden met de meeste mensen die regelmatig naar het Centrum komen via telefoon, e-mail of WhatsApp. We hebben ook een bijeenkomst georganiseerd via een onafhankelijk internetplatform (Framatalk). Tijdens deze bijeenkomst reciteerden we een astotra, wat leuk was, maar we merkten al snel dat de internetverbinding in ons gebied niet goed genoeg is om samen te zingen of te chanten. Dus we hebben enkel onze ervaringen gedeeld over hoe iedereen deze speciale periode beleeft vooral met betrekking tot hun spirituele praktijken. Maar omdat verschillende mensen niet mee konden doen wegens technische problemen zullen we dit soort meeting niet meer houden.  

Het was met veel vreugde dat we ook op woensdag en zondag “deelnamen” aan de live webcasts van de Amman abishekams in de Ashram – soms toonden we arati en boden we tegelijkertijd bloemen enz. aan. We kennen veel mensen uit ons centrum die hetzelfde deden en zich daardoor zeer gezegend voelden.

In de routine van “Centrumleven” hadden we ons soms afgevraagd wie – afgezien van degenen die heel vaak komen – echt alle berichten leest die we sturen en of ze er op een of andere manier baat bij hebben nog steeds in het postsysteem te zitten. Maar nu, met de corona-crisis, hebben we iets gehoord van heel wat mensen die we bijna nooit in het Centrum zien. Ze vertelden ons dat ze deelnamen aan alle meditaties of dat ze alle Amman abishekams bekeken. Dit was een leuke verrassing die ons aanmoedigt om vaak te blijven communiceren en verschillende activiteiten voor te stellen. We zijn ook van mening dat mensen op dit moment, wanneer er zoveel angst en verwarring wordt verspreid door de media, erg blij zijn om deel uit te maken van een “positieve en ondersteunende beweging.”

Jai Prema Shanti!

Sri Premananda Ashram © 2019. All Rights Reserved